Olet täällä

Vaiheita kirjaston historiasta

Kirjastotoiminta Posiolla alkoi vuonna 1930.

Palvelut

Kirjastotoiminta Posiolla alkoi Hyväniemellä, Albin Kumpuvaaran talossa, yksityisen Yli-Kitkan kirjastoseuran toimesta vuonna 1930. Vuonna 1936 päätettiin perustaa Posiolle kirkonkylän kantakirjasto ja seuraavana vuonna piirikirjastoja Keski-Posion, Pernun, Sirniön ja Yli-Kitkan koulupiireihin.

Piirikirjastojen kokoelmissa ovatkin säilyneet vanhimmat Posiolle hankitut lainakirjat, sillä koko kantakirjasto (noin 2000 kirjaa) tuhoutui Kirkonkylän koulun mukana Lapin sodassa lokakuussa 1944. Vuonna 1945 kantakirjasto aloitti toimintansa uudelleen, aluksi lähinnä valtion lahjoituskokoelman turvin : vuosina 1945-47 kertyi 1000 nidettä. Kirjasto oli vuokralaisena eri taloissa kirkonkylällä, kunnes muutti Aholaan Laurilan taloon 1962. Tässä vaiheessa kokoelma oli kaksinkertaistunut.

Vuodesta 1965 vuoden 1983 alkuun kirjasto toimi Posion kunnallisen keskikoulun, nykyisen yläasteen, tilojen yhteydessä. Nykyisten kirjastotilojen avajaiset pidettiin 8.2.1983. Vuosikymmenten aikana on tapahtunut paljon muutoksia. Lainaustoimintaa oli parhaimmillaan yli kahdellakymmenellä sivukylällä, pääkirjaston henkilöstö, jonka pitkään muodosti yksi osa-aikainen kunnankirjastonhoitaja, kasvoi uusien virkojen ja tilapäistyövoiman myötä 1990-luvun alkupuolelle asti. Kokoelmat ovat sekä laajenneet että monipuolistuneet. Käyttäjämäärät ja lainaukset kasvoivat tasaisesti 1990-luvun alun lamaan asti. Sen jälkeen aineistomääräraha lähes puolittui, ja henkilökunnan määrä on supistunut rajusti. Koneita on tullut tilalle : vuonna 1996 aloitimme lainauksen ATK-ohjelmalla. Lainauskortin suunnittelussa pyysimme kouluilta apua pienen kilpailun muodossa. Nykyinen "muikkukortti" on hivenen tyyliteltynä 11-vuotiaan Eveliina Pätsin suunnittelema. Eveliina on kotoisin Kitkan rannalta, Hyväniemeltä - sieltähän koko kirjastomme historia alkoikin. Vuoden 2000 alusta siirryimme Kirjasto3000 -ohjelmaan. Vuoden 2004 aikana siirryimme Atp-Origo kirjasto-ohjelmaan.

2017 Posion kirjasto siirtyi käyttämään Lapin kirjastojen yhteistä Koha-järjestelmää.

Tavoitteenamme on yksilöllinen, ystävällinen ja tehokas kirjastopalvelu. Opetamme koululaisille kirjastonkäyttöä ja tiedonhakua ja opastamme mielellämme kaikenikäisiä asiakkaitamme tarvittaessa.

Palvelusta vastaa