Olet täällä

Ruisleipä – suomalainen ruisleipä nyt ja ennen

Tapahtuman ajankohta: 
4. – 27.7.2018
Paikka: 
Posion kirjasto
6. – 29.7.2018
Paikka: 
Posion kotiseutumuseo, Lohiranta
Hintatieto: 

Vapaa pääsy

Ikäraja: 
Sallittu kaikenikäisille
Osoite: 
Käyntiosoite
Suopolku 1
97900
Posio
Käyntiosoite
Lohiranta 13
97940
Lohiranta

Suomen maatalousmuseon ruisleipä-aiheinen kiertonäyttely Posiolla heinäkuussa. Osa näyttelystä on kirjastossa ja osa kotiseutumuseossa Lohirannalla.

Hapan, tumma ruisleipä on suomalainen erikoisuus, joka maistuu niin vanhoille kuin nuorille. Elintarvike valittiin kansanäänestyksessä vuonna 2016 Suomen kansallisruuaksi. Suuri suosio juontaa juurensa rukiin viljelyn ja leivän pitkään historiaan maassamme.

Ruisleipä muodosti vuosisatojen ajan suomalaisen ruokakulttuurin kulmakiven ja elämän perustan. Leipää syötiin lähes joka aterialla. Omassa pellossa kasvatetusta viljasta leivottua leipää arvostettiin ja kunnioitettiin, sillä ruuan saanti oli kovan työn ja hyvien sääolojen tulosta. Leipään liittyi monia uskomuksia ja tapoja. Läntisessä ja itäisessä Suomessa leivottiin eri tyyppisiä ruisleipiä. Nykyään ruisleipää on saatavilla monessa muodossa patongista paahtoleipään ja näkkileivästä sipseihin. Suomalaisten rukiin kulutus on vähentynyt aikojen saatossa uusien kulutustottumusten ja elintarvikkeiden myötä, mutta rakkaus ruisleipään ei ole kadonnut.

Milloin ruista alettiin viljellä Suomessa? Miksi reikäleivässä on reikä? Miten suomalaisten rukiin kulutus on muuttunut aikojen saatossa?

Näyttelyn on tuottanut ja toteuttanut Loimaalla sijaitseva maatalouden valtakunnallinen erikoismuseo Suomen maatalousmuseo Sarka. Ruisleipään voi tutustua ympäri Suomea kulkevan kiertonäyttelyn kautta tai Sarka-museon vaihtuvien näyttelyiden tilassa 28.1.–31.12.2018 esillä olevan näyttelyn kautta.

Lisätietoa Suomen maatalousmuseo Sarasta: www.sarka.fi

Lisätietoja antaa