Olet täällä

Sana- ja kuvataidepäivät

Tapahtuman ajankohta: 
To – Su 29. – 2.7.2017
Paikka: 
Aneen Loma, Anetjärvi
Hintatieto: 

Osallistuminen 45 € sisältää ohjauksen ja tilojen käytön, osan materiaaleista, kahvit, teet ja leivonnaiset. Ruokailut hoidamme nyyttäreinä. Majoittuminen Aneen Lomassa (www.aneenloma.fi) sisältäen vuodevaatteet ja pyyhkeet 35 €/vrk.

Ikäraja: 
Sallittu kaikenikäisille
Osoite: 
Käyntiosoite
Anetjärventie 72
97980
Anetjärvi

Sana- ja kuvataidepäivät to-su 29.6.-2.7.2017 Aneen Lomassa Posion Anetjärvellä

Olemme aiempina kesinä perehtyneet kasvimaailmaan sanoin ja kuvin kirjallisuuden asiantuntijan Anja Lindhin ja opettaja Marjatta Kaikkosen löytämien tietotekstien, kertomusten, runojen, laulujen ja näytelmienkin sekä taidekuvien avulla. Kasvikuntaa elämän ehtona ja monenlaisena materiaalilähteenä niin ravinnon saamiseksi kuin rakentamisessa ja suojana sekä eliömaailman ravintoketjuissa ja kasvun jatkumisessa tarkastelemme edelleenkin. Metsän mytologia ja metsän kuninkaan Tapion valtakunta taruolentoineen on alati kiinnostava. Vanhalta ajalta periytyviä erilaisia tarinoita, tapoja, uskomuksia ja taikoja tuntevat varmasti osallistujatkin. Muinaisia kansanparannuskeinoja palaa kiireisen nykyihmisen avuksi, ja luonnossa halutaan löytää oma rauhoittava ja puhdistava hiljentyminen. Kasvisravintoa on tutkittu ja todettu, että aistitoiminta ja verenkierto tarvitsevat tuekseen monipuolista ja vitamiinipitoista kasvisruokaa unohtamatta kalasta ja monista liharuoistakin saatavia tärkeitä suojaravintoaineita. Mainittuja teemoja otamme vielä joitakin päivänavauksissamme tai illanistujaisissamme keskusteltavaksi.

Käsityötieteen, -taiteen ja -taitojen asiantuntijana Heli Kaikkonen on opettanut Aneessa erilaisia painotekniikkoja ja silkkimaalausta sekä huovuttamismenetelmiä. Myös kasvivärjäystä olemme kokeilleet hänen johdollaan. Laaja-alainen kuvataiteen ja käsityön taitaja Irma Jämsä on demonstroinut mm. kenkäheinän tekoa. Puun vuolemisessa olemme saaneet oivaa opetusta teknisen käsityön opettajalta Tapio Uusikartanolta valmistaessamme keittiövälineitä ja pajupillejä. Kädentaidollisia töitä teemme osallistujien toiveitten ja ehtimisen mukaisesti.

Luonnonvärien terveysvaikutuksista ympäristössä, rakentamisessa, sisustamisessa ja pukeutumisessa sekä symbolisista ja liturgisista väreistä sakraalirakennuksissa ja eri uskonnoissa, lempiväreistäkin olemme kuulleet ja nähneet tutkittua tietoa arkkitehti Heikki Kaikkosen ja etenkin tekstiileihin ammatillisesti paneutuneen Heli Kaikkosen esittäminä. Värien fysikaalisista ja kemiallisista ominaisuuksista kuten valon hajoamisesta spektrissä sekä sateenkaaren ja revontulten värien synnystä on kertonut geofysiikan tuntijana Pertti Kaikkonen. Heiltä saamme lisätietoa väreistä.

Uutena tekniikkana kokeilimme viime kesänä lasimaalausta sitä harrastaneen taitajan Mikko Anetjärven ohjauksessa. Jatkamme sitä edelleen. Jokainen voi tuoda mukanaan erilaisia lasiastioita, -purkkeja, -lautasia ja -levyjä. Niitä on jonkin verran varattuna myös Aneessa, ja hankimme sinne lasimaalausvärejä. Muitakin töitä varten on värejä, materiaaleja ja välineitä, mutta saa tuoda myös omia tarvikkeita erilaisia tekniikoita varten.

Taidepäiviemme aikana osallistujilla on ollut ilo vierailla usein Tuomipirtin ateljeessa ja ihailla kuvataiteilija Paula Suomisen ja kuvanveistäjä Teuvo Tuomivaaran upeita taideteoksia. He ovat myös toimineet monesti ohjaajinamme omien teemojensa osalta. Taidekeskus Pentik Timisjärvi on uusi mielenkiintoinen vierailukohde. Ensimmäisten taidepäivien opettajana oli taidemaalari Jussi Jäälinoja. Hän vierailee mahdollisesti Aneessa. 

ILMOITTAUTUMINEN: Ilmoittautumiset sähköpostilla osoitteeseen simo.anetjarvi(a)pp.net.fi. Kuittauksena saat tilinumeron osallistumismaksua varten. Maksaa voi päivilläkin.

OHJELMA:

Torstaina 29.6.
Klo 18.00-21.00 Kokoonnumme Aneeseen kuulemaan päivien ohjelmasta ja keskustelemaan kahvin, teen ja voileipien kera. Päivien ohjaajien töitä esillä, ja näemme Pertti Kaikkosen uusimpia valokuvia sekä osallistujienkin kuvia. Myös värien maailmasta saamme tietoa. Illan myöhällä voi kodalla halutessaan paistaa makkaraa. 

Perjantaina 30.6.
Klo 8.15-9.00 Aamuateria ja päivänavaus
Klo 9.00-15.30 Lasimaalausta Mikon opastamana.
Klo 12.00-12.45 Lounastauko, minkä jälkeen jatkamme töitä.
Klo 15.30-16.00 Päiväkahvi/-tee.
Klo 16.00-18.00 Vierailu Tuomipirtillä.
Klo 18.00 Lasimaalausta, ja halutessamme toteutamme muitakin tekniikoita. Valmistamme ilta-ateriaa grillitutuvalla saunomisen yhteydessä.

Lauantaina 1.7.
Klo 8.15-9.00 Aamuateria ja päivänavaus.
Klo 9.00-12.30 Tapion vuolemisopissa.
Klo 12.30-13.15 Lounas- kahvi-/teetauko. 
Klo 13.15-17.00 Taidekeskus Pentik Timisjärvi -vierailu. 
Klo 17.00-21.00 Keskeneräisten töiden parissa, sekä valmistamme yhteisen ilta-aterian. Ennen saunaa voi käydä myös iltakävelyllä ja uimassakin Anetjärven rannalla.

Sunnuntaina 2.7.
Klo 8.30-9.30 Aamuateria ja osallistujien sekä ohjaajien kirjoituksia.
Klo 9.30-12.30 Keskustelua aluksi teemoistamme ja toiveistamme. Viimeistelemme töitämme ja laitamme ne esille ihailtavaksi.
Klo 12.30-13.00 Kahvi-/teelounas ja päätössanat.

 

IDEARIKASTA KESÄÄ toivottavat Aneen Loman isäntäväki ja taidepäivien ohjaajat.