Olet täällä

Taidepäivät

Tapahtuman ajankohta: 
To – Su 28. – 1.7.2018
Paikka: 
Aneen Loma
Ikäraja: 
Sallittu kaikenikäisille

Aneen Loman miljöö kutsuu sanataidetta, kuvataidetta ja kädentaitoja yhdistävään toimintaan mielenkiintoisten teemojen parissa.

Aneen Loman miljöö (ks. www.aneenloma.fi) kutsuu sanataidetta, kuvataidetta ja kädentaitoja yhdistävään toimintaan mielenkiintoisten teemojen parissa. Etsimme päivillämme kirjallisuuden ja kokemustietojemme sekä luonnonilmiöiden siivittämänä nostalgiaa ja paikan henkeä. Tarkastelemme kasvimaailmaa ja maisemia sekä kemiallisia ja fysikaalisia tapahtumia luonnossa aina värien näkemisestä revontulten syntyyn ja esiintymiseen. Kuulemme ja luemme virittäviä kirjoituksia, katsomme taidekuvia ja valokuvia sekä saamme tietoa valokuvauksesta. Muutamia tekniikkoja materiaaleineen kokeilemme. Monen ikäiset osallistujat pääsevät taitoineen helposti mukaan työskentelyyn, missä ohjaajat auttavat. Yhdessä toimiminen keskusteluineen on antoisaa. Ruokailut nyyttikesteineen ovat hauskoja samoin kuin retket kauniissa luonnossa ja rakennetussa ympäristössä. Kokemuksellisuus ja elämyksellisyys ovat mottomme. Osallistumismaksu sisältäen ohjauksen, monisteet, osan materiaaleista ja väreistä, tilojen käytön, kahvit, teet ja leivonnaiset on 40 €/henkilö. Omia materiaaleja ja välineitä saa ottaa mukaansa kuten lasitaiteilija Mikko Anetjärven ohjaamaa lasimaalausta varten lasiesineitä ja teknisen käsityön opettajan Tapio Uusikartanon ohjaamiin puutöihin vuolutarvikkeita yms. Mikäli majoittuu Aneen Lomassa, hinta vuodevaatteineen ja pyyhkeineen on 35 €/henkilö/vrk. Nyyttikestiruokien lisäksi tai asemesta voi tuoda ruokavalionsa mukaisia henkilökohtaisia eväitä ja juomia.

Ilmoittautuminen taidepäiville järjestelyjen, tilojen varauksen sekä ohjaajien tulon varmistamisen vuoksi kesäkuun 10. päivään mennessä: simo.anetjarvi@pp.inet.fi tai marjatta.kaikkonen@kaikkonen.fi. Maksaa ehtii taidepäivillä.

 

TORSTAI 28.6.

18.00-21.00 Kokoonnumme ohjaajien tarjoamien kahvin, teen, mehun ja voileipien kera Aneen Lomaan keskustelemaan taidepäiviemme ohjelmasta ja kertomaan kuulumisiamme. Osallistujien nostalgiset kirjoitelmat ja valokuvat sekä kirjojen tekstit ja taidehistorian taidekuvat ovat tervetulleita yhteisnäyttelyymme. Geofysiikan asiantuntijana Pertti Kaikkonen näyttää valokuviaan revontulista ja veden eri olomuodoista. Kuvataiteen ja käsityön alalta on esillä Irma Jämsän maalauksia ja tuohitöitä ym. ja Heli Kaikkosen huovutus- ja silkkimaalaustöitä. Arkkitehti Heikki Kaikkonen valaisee, mikä on ns. genius loci eli paikan henki arkkitehtuurissa. Paikan henki on aistittavissa usein myös kaunokirjallisuudessa runoineen. Siltäkin pohjalta tarkastelemme vielä kirjallisuuden asiantuntijan Anja Lindhin hienoa powerpoint-esitystä Jenni Haukion kirjasta Katso Pohjoista taivasta. Tuosta erinomaisesta runoantologiasta ja muistakin teoksista löydämme päivänavauksissamme lisää tekstejä tulkittaviksi. Kuusamolaiset Paula ja Seppo Koutaniemi tulevat vieraiksemme. Paulan pitkäaikainen harrastus jo psykologin työnsä ohella on ollut luontokuvaus. Hän esittelee päivillämme koko Koillismaatakin koskevaa Kuusamon kasvien kirjaa, jonka kuvat ovat Paulan taidonnäytteitä. Kirjan taitto on Sepon käsialaa. Seppo on työskennellyt kymmeniä vuosia arkkitehtinä. Hän esittelee meille muutamia suunnittelemiaan rakennuskohteita ja julkisia veistoksia. Kuvataiteilija Paula Suominen ja kuvanveistäjä Teuvo Tuomivaara kertovat myös töistään. Toivon mukaan saamme vierailla heidän Tuomipirtin ateljeissaan päivän päätteeksi joko torstai-iltana vaiko lauantai iltana.

 

PERJANTAI 29.6.

8.15-9.15 Aamuaterialla puuroa, voileipiä kahvia ja teetä. Anja Lindhin löytämiä kasveihin liittyviä sekä lasiaiheisia runoja.

9.15-14.15 Mikko Anetjärvi ohjaa lasimaalausta. Ne, jotka eivät halua koko varattua aikaa maalata lasia, voivat piirtää tai maalata esimerkiksi monotypioita Irma Jämsän kanssa tai tehdä huovutus- tai silkkimaalaustöitä Heli Kaikkosen ohjauksessa.

12.00-12.30 Lounastauolla makaronilaatikkoa ja salaattia.

14.15-14.30 Päiväkahvi ja-tee pullan ja kasvispiirakan kera.

14.30-15.30 Koillismaan aluetta kattavan kasvikirjan valokuvaaja Paula Koutaniemi kertoo kirjan synnystä.

15.30-17.30 Havainnollinen valokuvausretki lähiluonnossa kulkemalla Paulan ”vanavedessä” Anetjärven rannalle saakka.

17.30-18.15 Lohikeittoa ja rieskaa.

18.15-20.00 Jatkamme lasitöitämme tai muitakin tekniikoita mm. Irma ja/tai Heli ohjaajina.

20.00-22.00 Saunomista, minkä yhteydessä valmistamme yhdessä terveellisen kasvispitoisen ilta-aterian grillituvalla.

 

LAUANTAI 30.6.

8.15-9.30 Aamuaterialla puuroa, voileipiä, kahvia, teetä. Sanataiteen ja kuvataiteen löytöjämme, perjantairetken valokuviakin.

9.30-12.30 Tapio Uusikartanon ohjauksessa puutöitä. Laitamme jo kuivuneet lasityömme Mikon kanssa aamupäivällä uuniin.

12.30-13.15 Lounaaksi kesäkeittoa ja voileipiä. Teemme samalla omat reppuretkieväämme.

13.15-19.00 Retki Livon Hirsiniemeen mukana eväät, kamerat, luonnosteluvälineet. Uiminen mahdollista sekä käynti Pentikillä.

19.00-21.00 Ilta-ateria ja töiden jatkamista tai lepoa, saunomista, lukemista ja kirjoittamista. Mahdollinen vierailu Tuomipirtillä.

 

SUNNUNTA 1.7.

8.30-12.00 Aamuaterialla riisipuuroa, voileipiä, kahvia, teetä ja pikkuleipiä. Töiden viimeistelyä ja asettamista näyttelyksi.

12.00-13.00 Taidepäiviemme sekä -töidemme arviointia. Päätössanat sekä kahvia ja teetä voileipien kera. Hyvää kotimatkaa!

 

ANTOISAA KESÄÄ toivottavat Aneen Loman isäntäväki Irma ja Simo Anetjärvi sekä taidepäivien ohjaajat