Olet täällä

25.7.2019 - 12:05

Sinilevätiedote

Osassa Posion järvissä on havaittu sinilevää. Tilanne muuttuu päivittäin säiden ja tuulen mukaan. Vähäiset sinilevämäärät rannoilla eivät haittaa uimista, jos altistumisaika on lyhyt. On kuitenkin huomioitava, että herkkäihoisille voi tulla iho-oireita lyhyestäkin altistumisajasta.

Runsaasti sinilevää havaitussa vedessä tulee välttää uimista. Runsas sinilevämäärä näkyy paksuhkona lauttana ja tällöin levää on enemmän kuin metrin leveydeltä rannasta. Älä päästä lapsia ja lemmikkieläimiä rantaveteen leikkimään tai uimaan. Sinilevää sisältävää vettä ei saa käyttää pesu- tai juomavetenä ihmisille tai eläimille edes keitettynä. Ei myöskään löylyvetenä, sillä sinilevävedestä voi vapautua terveydelle haitallisia kaasuja.

Posion kunta tiedottaa, mikäli kunnan yleisillä uimarannoilla (Livon Säikkä ja Posionjärven uimaranta) havaitaan sinilevää terveydelle haitallinen määrä.

Jos asia huolettaa, voi olla yhteydessä Kuusamon ympäristötarkastajaan, Hannu Kestiin puh. 040 731 6826 tai hannu.kesti(at)kuusamo.fi.

Ajantasainen levätilanne Järvi-wiki: https://www.jarviwiki.fi/wiki/Levätilanne
Aiheesta lisää THL:n sivuilta: https://thl.fi/fi/-/sinilevainen-vesi-on-riski-ihmisille-ja-elaimille
https://thl.fi/fi/web/ymparistoterveys/vesi/uimarantavesi/sinilevat-eli-sinibakteerit

Tutkimustulokset sinilevän, entrokokkien ja e.colin osalta
Livojärven uimarannasta
Koivulahden uimarannasta
Tuloksissa ei havaittu sinilevää. Entrokokkien ja e.colin sallittu enimmäispitoisuus ei ylity kummallakaan rannalla.

Lisätietoja antaa: 

Uusimmat