Olet täällä

Yksinyrittäjälle

Työ- ja elinkeinoministeriö ja Kuntaliitto julkaisivat perjantai-iltana 27.3.2020 rahoitusmallin yksinyrittäjille. Yksinyrittäjät voivat hakea kunnilta valtionapua (2000 € / yritys) koronaviruksen aiheuttamiin vaikeuksiin.

Valtionavun kriteerit ovat samat kaikissa kunnissa. Valtio rahoittaa tuen kokonaisuudessaan. Tähän varataan 250 miljoonaa euroa, josta Posion osuus on 122 218 €. Tämän määrärahan perusteena on kunnassa 31.12.2018 rekisteröityjen yksinyrittäjien määrä. Valtionapua voidaan myöntää 16.3.2020 – 31.8.2020 välillä yksinyrittäjän toiminnasta aiheutuneisiin kustannuksiin.

Yksinyrittäjän valtionavussa kyse on 2 000 euron suuruisesta kertakorvauksesta yksinyrittäjän laskennallisiin, yritystoiminnasta aiheutuneisiin kustannuksiin, kuten yritystoimintaa varten hankittujen tilojen ja laitteiden kustannukset sekä kirjanpito- ja muut toimistomenot. Valtionapua kertakorvauksena myönnettäessä yritystoiminnasta aiheutuneena kustannuksena ei pidetä yrittäjän itselleen nostamaa palkkaa.

Valtionavun edellytyksenä on kannattava yritystoiminta ennen koronaepidemiaa. Valtionavun myöntäminen ja edellytykset.

Avustusta ei voida myöntää maa-, kala- ja metsätalouden yrityksille eikä maataloustuotteiden jalostukseen.

Kysymyksiä & vastauksia koronasta ja yksinyrittäjistä

Sähköinen hakemus

Hakemukset otetaan vastaan ja käsitellään saapumisjärjestyksessä. Avustusta voidaan myöntää niin monelle yrittäjälle kuin valtion siihen osoittamat määrärahat riittävät.

Autamme hakemuksen täyttämisessä 24/7, soita 040 8012 205 / Veli-Matti. Hakemuslomakkeita saa myös kunnantalolta paperisina, ja ne voi palauttaa liitteineen kirjekuoressa kunnantalon postilaatikkoon. Kirjekuoren päälle merkintä: ”Valtionavustus Korona 2020”. Hakemukset käsitellään yleensä kerran viikossa torstaisin, sen jälkeen ne menevät vahvistettaviksi ja maksatukseen. Vaillinaisesti täytetyistä hakemuksista pyydämme AINA lisätietoja ennen päätöksen tekemistä.

Viikko 18 mennessä Posiolla on myönnetty 16 kpl yksinyrittäjän avustuksia.

Valtionavustusta voi hakea rinnakkain TE-hallinnon väliaikaisen avustuksen (työttömyystuen) kanssa. Yksinyrittäjät saavat työvoimapalveluiden avustusta tietyin ehdoin. Yritystoimintaa ei tarvitse lopettaa.

https://tem.fi/artikkeli/-/asset_publisher/yksinyrittajille-2000-euron-toimintatuki-koronavirustilanteessa-haku-avautuu-mahdollisimman-pian

https://www.te-palvelut.fi/te/fi/nain_asioit_kanssamme/te_palvelut/ajankohtaista/2020-03-31-02/index.html

https://yle.fi/uutiset/3-11279353