-3 °C
Haku

Posion kunnan päivitetyt koronasuositukset ajalle 23.3.-11.4.

Posion kunnan laajennettu johtoryhmä on päivittänyt koronasuosituksiaan ajalla 23.3.-11.4.2021. Lue kaikki Posion kunnan koronatiedotteet täällä.

Voimassa olevat suositukset:

 • Posion peruskoulun yläkoululaiset ja lukiolaiset jatkavat lähiopetuksessa. Maskisuositus koskee edelleen oppilaita 6. luokasta alkaen sekä koulujen ja varhaiskasvatuksen henkilökuntaa.
 • Posion kunnanviraston ja perusturvatoimiston ovet pidetään suljettuna. Asiointi ajanvarauksella tai puhelimitse. Valtuustosali ja johtokeskus eivät ole ulkopuolisten käytettävissä.
 • Kuntosalilla, jäähallin yleisövuoroilla, kirjastossa ja Posion pyrinnön salissa yhtä aikaa olevien henkilöiden määrä rajataan 10 henkilöön (TTL 58c§).
 • Jäähallin käyttö ei ole sallittu joukkuepeleihin ja turnauksiin, joihin osallistuu ulkopaikkakuntalaisia ja yli 10 henkilöä. Lisäksi sairaanhoitopiirin rajojen ylittäviä turnauksia- tai pelitoimintaa ei suositella toteutettavan missään ikäryhmässä (LSHP suositus). Johtoryhmä ei suosittele myöskään Posion kunnan rajojen ylittävään turnaus- ja pelitoimintaan osallistumista missään ikäryhmässä.
 • Yli 16-vuotiaiden (sis. aikuiset) ryhmä- ja harrastustoiminta sisätiloissa on edelleen keskeytetty. Peruskouluikäiset voivat jatkaa harrastamista turvallisuusohjeita noudattaen.
 • Nuorisotiloissa (Apaja) alle 16-vuotiaiden kokoontuminen on sallittu nuorten ja lasten harrastetoiminnan linjausten mukaisesti. Yli 16-vuotiaiden osalta enintään kuuden henkilön kokoontuminen sisätiloissa.
 • Valkaman terapia-allas ja kuntosali ovat käytettävissä terapia- ja kuntoutusryhmille ja lähetteellä kuntoutukseen tuleville. Tilojen käyttö vaatii fysioterapeutin tai kuntohoitajan tai ohjaajan läsnäoloa.
 • Kunnan tiloissa järjestettävä ns. kuntouttava ryhmätoimintaan osallistuvien ryhmien koko sovitetaan kokoontumistilaan. Tarvittaessa ryhmät puolitetaan.
 • Kaikki sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 6 henkilöä, on kielletty (Lapin AVI 22.3.2021 LAAVI/456/2021).
 • Etätyöskentelyä suositellaan Posion alueella kaikille työpaikoille työnantajan harkinnan mukaan. Kiihtymis- ja leviämisvaiheessa maskin käyttöä suositellaan myös kaikissa työyhteisöissä, sekä harrastus- ja vapaaehtoistoiminnan sisätiloissa, jos samassa tilassa oleskelee useampia henkilöitä.
 • Maskia suositellaan edelleen käytettäväksi kaikissa julkisissa sisätiloissa, joissa turvavälejä ei voida pitää.
 • Ulkona tapahtuvia toimintoja suositellaan.

Vierailut sairaalassa sekä sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköissä


Mikäli vierailijalla on vähäisiäkään infektio-oireita, vierailu ei ole sallittu. Vierailuja voidaan toteuttaa turvallisesti, kun vierailija ja potilas käyttävät kirurgista suu-nenäsuojaa, huolehtivat käsidesinfektiosta ja pitävät turvaväliä. Vierailijoita yhdelle potilaalle saa kerralla olla kaksi henkilöä. Vierailu tapahtuu omassa huoneessa / erillisessä tilassa, jossa ei ole muita potilaita tai mahdollisuuksien mukaan ulkotiloissa. Vältellään muiden potilaiden/asiakkaiden kanssakäymistä. Henkilökunta ohjeistaa vierailijoita ohjeiden toteuttamisesta.

Jos vierailija tulee sairaanhoitopiirin ulkopuolelta kiihtymis- tai leviämisalueelta, suosittelemme ennen vierailua korona-pikatestin tekemistä.

Perustelut suosituksille


Lapin alueellinen koronakoordinaatiotyöryhmä on suositellut voimassa olevien suositusten ja rajoitusten jatkamista 12.4.2021 saakka. Perusteluna rajoituksille on se, COVID-19-tilanne on valtakunnallisesti huonontunut. Valtaosa sairaanhoitopiireistä on siirtynyt joko leviämis- tai kiihtymisvaiheeseen. Lapin sairaanhoitopiirissä ollaan epidemian kiihtymisvaiheessa. Pyrimme ennaltaehkäisemään epidemian leviämistä paikkakunnalle. Lapissakin on varoittavia esimerkkejä siitä, kuinka tehokkaasti yksittäisistä tapahtumista epidemia lähtee leviämään laajalle vakavin seurauksin.


Posiolla kolmannes väestöstä kuuluu iän puolesta riskiryhmään ja sairastavuusindeksi on korkea. Väestön rokottaminen etenee hitaasti rokotteiden saatavuuden ja kansallisten suositusten nopeiden muutosten vuoksi. Brittimuunnosvirusta on useammassa Lapin kunnassa. Kunta vastaa omien tilojensa käytöstä, jolla perusteella suositusta kokoontumistilojen käytöstä laajalla johtoryhmällä on mahdollista päivittää.


Johtoryhmä vetoaa edelleen kuntalaisiin ja kunnassamme oleskeleviin, että voimassa olevia niin valtakunnallisia kuin laajan johtoryhmän asettamia Posion kuntaa koskevia suosituksia noudatetaan. Vain yhteisvastuullisesti koronaturvallisesti käyttäytyen pystymme suojelemaan riskiryhmään kuuluvaa väestöämme ja myös itseämme epidemiatilanteen pahenemiselta.


Yleisohjeet


Älä lähde sairaana julkisiin paikkoihin. Jos sinulla on lieviä koronavirukseen viittaavia oireita, hakeudu koronatestiin, puh 016 254100 (yskä, kurkkukipu, nuha, kuume, haju- makuaistin muutokset, ripuli). Käytä kasvomaskia siirtyessäsi testiin ja pysy kotona testituloksen saakka. Testituloksen saat 2h kuluessa. Mahdollisen positiivisen tuloksen saatuasi sinulle annetaan hoitoa ja liikkumista koskevat ohjeet. Huolehdi edelleen vähintään 2 metrin turvaväleistä, käsi- ja yskimishygieniasta. Lataa puhelimeesi Koronavilkku. Jos Koronavilkku hälyttää mahdollisesta altistumisesta, toimi Koronavilkun antamien ohjeiden mukaan.

Viimeksi muokattu 23.3.2021