-8 °C
Haku

Aluevaalit 2022

Yleistä tietoa aluevaaleista

Sote-uudistuksen myötä Suomeen perustetaan 21 hyvinvointialuetta. Hyvinvointialueita koskeva lainsäädäntö tuli voimaan 1.7.2021. 

Hyvinvointialueen ylintä päätösvaltaa käyttää aluevaltuusto, jonka jäsenet ja varajäsenet valitaan aluevaaleilla. Valtuuston toimikausi on neljä vuotta.

Aluevaaleissa vaalipiirinä on hyvinvointialue. Ehdokkaat asetetaan koko hyvinvointialueelle, äänestäjät äänestävät vain oman hyvinvointialueensa ehdokkaita ja tulos lasketaan hyvinvointialuekohtaisesti. Aluevaalien vaalitapa on suhteellinen, avoin listavaali samalla tavalla kuin kuntavaaleissa.

Lisätietoja aluevaaleista osoitteessa www.vaalit.fi/aluevaalit.

Miksi aluevaaleissa kannattaa äänestää?

Aluevaltuusto päättää monista kuntalaisille tärkeistä palveluista, kuten sosiaali- ja terveyspalvelujen sekä pelastustoimen järjestämisestä.

Miten paljon lääkärillä käynti saa maksaa? Entä missä sijaitsee lähin lääkärin vastaanotto tai neuvola? Miten tavoitan sosiaaliohjaajan? Minkälaisia palveluja viedään kotiin asti, entä mitä voi hoitaa nykyistä enemmän etänä?

Näihin asioihin voit vaikuttaa äänestämällä aluevaaleissa!

Äänestäminen Posiolla

Ensimmäiset aluevaalit toimitetaan 23.1.2022.

Posiolla ennakkoäänestysaika kotimaan ennakkoäänestyspäivinä 12.–18.1.2022 on arkipäivinä 9–17 ja lauantaina ja sunnuntaina 11–14. Ennakkoäänestyspaikkana toimii kunnanvirasto/johtokeskus.

Ennakkoäänestys järjestetään yhtenä päivänä kahden tunnin ajaksi Kuloharjun kylätalolla. Ennakkoäänestyspaikkoina toimivat lain nojalla myös terveyskeskus, Suvanto, Rantala-koti sekä Valmankoti.

Laitosäänestyspäivänä järjestetään ennakkoäänestys Valkamassa.

Henkilöt, joita ei ole väestötietojärjestelmässä merkitty minkään kiinteistön kohdalle sekä kunnasta vakinaisesti ulkomaille muuttaneet merkitään kuuluvaksi Posionkylän äänestysalueeseen numero 001.

Ulkomainonta saadaan aloittaa viikkoa ennen ennakkoäänestyksen alkua.

Kirjeäänestys

Ulkomailla koko ennakkoäänestysajanjakson ja vaalipäivän asuvat tai oleskelevat voivat äänestää yleisissä vaaleissa kirjeitse ulkomailta. Ulkosuomalaisella eli vakituisesti ulkomailla asuvalla ei ole äänioikeutta aluevaaleissa. Kirjeäänestystä haluava äänioikeutettu tilaa kirjeäänestysasiakirjat ulkomaille, ne saatuaan äänestää ja palauttaa äänensä lähetekuoressa Suomeen oman kotikuntansa keskusvaalilautakunnalle.

Kirjeitse äänestäminen on mahdollista aikaisintaan 23.12.2021, jolloin ehdokkaat ja heidän ehdokasnumeronsa vahvistetaan. Kirjeäänen tulee olla perillä oman kotikunnan keskusvaalilautakunnalla viimeistään perjantaina 21.1.2022 ennen kello 19.

Lue tarkemmat ohjeet kirjeäänestyksestä vaalit.fi-sivustolta: Kirjeäänestys

Viimeksi muokattu 1.12.2021