-2 °C
Haku

Valinnanvapaus

Valinnanvapaudella tarkoitetaan tällä hetkellä yksilön oikeutta valita hoitopaikka ja hoitava terveydenhuollon ammattilainen.

Tällä sivulla

Kuvaus

Valinnanvapaudella tarkoitetaan tällä hetkellä yksilön oikeutta valita hoitopaikka ja hoitava terveydenhuollon ammattilainen. Sosiaali- ja terveyspalvelujen asiakkailla on nykyisen palvelujärjestelmän puitteissa mahdollisuus hyödyntää rajatusti valinnanvapauttaan. Terveydenhuollon palveluissa valinnanvapaus on viety pidemmälle kuin sosiaalihuollossa. Kiireettömän hoitopaikan valinnasta säädetään terveydenhuoltolaissa. Potilasdirektiivin mukaan potilas voi valita hoitonsa myös EU-maiden alueelta ja saada hoidostaan Suomen hoitoa vastaavan korvauksen.

Voit valita terveyskeskuksen, joka vastaa perusterveydenhuollon palveluistasi. Terveyskeskusta voi vaihtaa kirjallisella ilmoituksella enintään vuoden välein. Ota ensin yhteyttä asuinpaikkakuntasi terveyskeskukseen. Kerrallaan voit olla vain yhden terveyskeskuksen asiakkaana. Jos oleskelet pidempiä aikoja kotikuntasi ulkopuolella esimerkiksi kesämökillä, voit saada hoitosuunnitelman mukaista hoitoa väliaikaisen asuinkuntasi terveyskeskuksesta. Terveyskeskuksen vaihdosta sinun tulee ilmoittaa sekä uudelle että vanhalle terveysasemalle riittävän ajoissa, vähintään kolme viikkoa ennen käyntiä. Erikoissairaanhoidon hoitopaikan valitset yhdessä lähetteen antavan lääkärin tai hammaslääkärin kanssa.

Palvelu on maksullinen.

Asiakasmaksu peritään sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksulain ja -asetuksen mukaisesti.

Palvelusta vastaa

Posion kunta

Viimeksi muokattu 17.12.2020