13 °C
Haku

Korona – tietopaketti Posion yrittäjille

HUOM! Koronaepidemia vaikuttaa huomattavasti yritystoimintaan vähintään 6 kuukauden ajan.

Toimenpiteet:

  1. Alenna ennakkoveroasi heti => www.omavero.fi
  2. Pidennä yrityksen ja henkilökohtaisten lainojen takaisinmaksuaikoja => yhteys pankkiin
  3. Neuvottele ja selvitä kaikille veroille ja muille maksuille (esim. eläke, vuokrat) maksuaikajoustot
  4. Selvitä aina etukäteen tulevan kuukauden menot (pienennä, poista?) ja tulot (kehitä lisää)
  5. Älä ota pikavippiä. Älä laske YEL:iä!
  6. Teemme yhdessä kanssasi rahoitus-, avustus- jne. hakemukset. Yrittäjien käytettävissä ovat myös toiminnan arviointiin ja suunnitteluun ELY-keskusten yritysten asiantuntijakonsultit.

Kysy lisää ja soita Veli-Matille 24/7: 040 8012 205.

Yritykset, joiden liikevaihto on laskenut koronatilanteen vuoksi, voivat hakea Valtiokonttorilta kustannustukea toista kertaa.

Liikevaihdon alenema todennetaan verohallinnolle ilmoitettujen alv-myyntietojen perusteella.

Yrityksen liikevaihdon on laskettava yli 30 prosenttia vertailukauteen nähden, jotta tukea voi saada. Vuoden 2019 kesä-lokakuun liikevaihtoa verrataan vuoden 2020 kesä-lokakuuhun.

Hakuaika päättyy 26.2.2021.

Tukea haetaan Valtiokonttorin asiointipalvelusta: https://asiointipalvelu.valtiokonttori.fi/kustannustuki/

Ohjeet tuen hakemiseen löytyvät Valtiokonttorin sivustolta: https://www.valtiokonttori.fi/palvelut/korvaus-ja-vahinkopalvelut/yritysten-kustannustuki/

Hakemuksen täyttämisestä on tehty video-ohje: https://www.youtube.com/watch?v=FjsSTAQE1RM

Kustannustuen puhelinpalvelu on avoinna arkisin klo 9-15 numerossa 0295 50 3050 (lisämaksuton numero).

Lisätietoja tuen hausta voi kysyä kunnan elinkeinopäällikkö Veli-Matti Ruotsalaiselta, p 040 801 2205 tai veli-matti.ruotsalainen@posio.fi.

Työ- ja elinkeinoministeriö ja Kuntaliitto julkaisivat perjantai-iltana 27.3.2020 rahoitusmallin yksinyrittäjille. Yksinyrittäjät voivat hakea kunnilta valtionapua (2000 € / yritys) koronaviruksen aiheuttamiin vaikeuksiin.

Valtionavun kriteerit ovat samat kaikissa kunnissa. Valtio rahoittaa tuen kokonaisuudessaan. Tähän varataan 250 miljoonaa euroa, josta Posion osuus on 122 218 €. Tämän määrärahan perusteena on kunnassa 31.12.2018 rekisteröityjen yksinyrittäjien määrä. Valtionapua voidaan myöntää 16.3.2020 – 31.8.2020 välillä yksinyrittäjän toiminnasta aiheutuneisiin kustannuksiin.

Yksinyrittäjän valtionavussa kyse on 2 000 euron suuruisesta kertakorvauksesta yksinyrittäjän laskennallisiin, yritystoiminnasta aiheutuneisiin kustannuksiin, kuten yritystoimintaa varten hankittujen tilojen ja laitteiden kustannukset sekä kirjanpito- ja muut toimistomenot. Valtionapua kertakorvauksena myönnettäessä yritystoiminnasta aiheutuneena kustannuksena ei pidetä yrittäjän itselleen nostamaa palkkaa.

Valtionavun edellytyksenä on kannattava yritystoiminta ennen koronaepidemiaa. Valtionavun myöntäminen ja edellytykset.

Avustusta ei voida myöntää maa-, kala- ja metsätalouden yrityksille eikä maataloustuotteiden jalostukseen.

Kysymyksiä & vastauksia koronasta ja yksinyrittäjistä

HAKUAIKA PÄÄTTYNYT

Posiolla myönnettiin yhteensä 31 kpl yksinyrittäjän avustuksia.

Valtionavustusta voi hakea rinnakkain TE-hallinnon väliaikaisen avustuksen (työttömyystuen) kanssa. Yksinyrittäjät saavat työvoimapalveluiden avustusta tietyin ehdoin. Yritystoimintaa ei tarvitse lopettaa

https://tem.fi/artikkeli/-/asset_publisher/yksinyrittajille-2000-euron-toimintatuki-koronavirustilanteessa-haku-avautuu-mahdollisimman-pian

https://tem.fi/artikkeli/-/asset_publisher/yksinyrittajille-2000-euron-toimintatuki-koronavirustilanteessa-haku-avautuu-mahdollisimman-pian

https://yle.fi/uutiset/3-11279353

Pankkilaina ja Finnveran takaus

Yksinkertaistettuna Finnvera takaa yritysten pankkilainoja ja pankit myöntävät lainat. Finnvera ei enää lainoita itse. ”Valtio takaa – pankit jakaa.”

Pankista voi hakea nykyisille lainoille lyhennysvapaata aikaa tai ottaa uusi laina. Lyhennysvapaan lainan lyhennyserät siirtyvät lainan loppuun, eli pidentävät laina-aikaa, mutta korot on maksettava myös lyhennysvapaalta ajanjaksolta. Uuden lainan ottaminen on iso kysymys. Voidaanko liiketoiminta pelastaa uudella lainalla?

Jos yrittäjä päättää ottaa lainaa, pitää ottaa yhteyttä pankkiin. Pankki voi hakea 80 prosentin takausta Finnveralta. Loput 20 prosenttia lainan takauksesta pitää järjestyä yritykseltä tai yrittäjältä.

Lainanhakuprosessi kannattaa epävarmassa tilanteessa käynnistää kaiken varalta – eihän sitä lainaa ole pakko nostaa, mikäli tilanne on jo ehtinyt muuttua.

Maa- ja metsätalousministeriön yrittäjäavustus / tukset alkutuotannon yrittäjille julkaistaan näillä näkymin toukokuun alussa.

Finnveran rahoitusmahdollisuudet

Lue Ylen artikkeli: “Nyt myös yksinyrittäjät voivat hakea tukea kunnilta koronavirustilanteessa”

https://www.finnvera.fi/kasvu/ajankohtaista-yrityksille/ajankohtaista-yrityksille

Maatilojen lainojen valtiontakaus: https://mmm.fi/artikkeli/-/asset_publisher/maatilojen-ahdinkoa-varaudutaan-helpottamaan-lainojen-valtiontakauksella#27505875

TE-hallinnon avustus yrittäjälle

TE-palvelut.fi–sivujen kautta kannattaa rekisteröityä asiakkaaksi 15.4.2020 mennessä, niin yrittäjä voi saada työttömyyskorvauksen muodossa kanavoitua avustusta takautuvasti maaliskuun puolesta välistä lähtien.

Yksinyrittäjien tilanteen auttamiseksi TE-hallinnossa on valmisteltu työttömyysturvan väliaikainen laajennus, jonka perusteella yksinyrittäjät voivat saada työttömyyskorvausta tietyin ehdoin. Yritystoimintaa ei tarvitse lopettaa.

Yrittäjän kannattaa avata työhaku TE-palvelun verkkosivuilla (https://asiointi.mol.fi/omaasiointi) ja rekisteröityä hakemaan kokoaikatyötä sekä työttömyyskorvausta. Tällöin käynnistyy asiakkuus, TE-palveluiden työntekijät tutkivat ja ohjeistavat eteenpäin.

Yrittäjä voi saada työttömyysetuutta 31.3.2021 asti.

Tämän jälkeen haetaan työmarkkinatukea Kelan verkkopalvelussa kela.fi.

Miten yrittäjä hakee työmarkkinatukea?

Työhaun aloittaminen

https://tem.fi/kysymyksia-ja-vastauksia-yrittajien-oikeudesta-tyottomyysturvaan

https://www.te-palvelut.fi/te/fi/tyonhakijalle/jos_jaat_tyottomaksi/index.html

https://www.te-palvelut.fi/te/fi/nain_asioit_kanssamme/te_palvelut/ajankohtaista/index.html

Liiketoimintasuunnitelma

Päivitä tai tee yrityksellesi liiketoimintasuunnitelma. Suunnitelman avulla voit hakea rahoitusta, kehittää liiketoimintaasi ja löytää uusia toimintamalleja. Liiketoimintasuunnitelmaa voit valmistella yhteistyössä elinkeinotiimin kanssa oma.yritys-suomi.fi

Kannattavuuslaskelma

Kannattavuuslaskelman avulla hahmotat kulusi ja tuottosi selkeästi ja pääset suunnittelemaan kannattavaa liiketoimintaa. Kannattavuuslaskelma toimii parhaimmillaan yrityksen rahoituksen riittävyyden suunnittelun työkaluna. Kannattavuuslaskurin löydät täältä.

Uusien yritysideoiden tuotteistus

Elinkeinotiimi auttaa yrittäjiä löytämään uusia kannattavia liiketoimintamalleja. Poikkeustilassa tarvitaan uusia yritysideoita ja tulolähteitä. 

Digitaalinen markkinointi ja myynti

Tarvitseeko yrityksesi konkreettista apua digitaalisessa markkinoinnissa ja myynnissä? Elinkeinotiimi tulee kehittämään yhdessä yrittäjän kanssa yrityksen markkinointia ja myyntiä. 

Ota meihin heti yhteyttä soittamalla Veli-Matille 040 8012 205

LINKIT:

Työ- ja elinkeinoministeriön toimintaohjeita yrityksille koronavirustilanteessa

Ohjeita rahoituksen hakuun yrityksen koon mukaan.

Yrittäjät.fi – Kaikki Koronasta Yrittäjälle

Tuoreimmat uutiset, ohjeet työnantajalle ja yksinyrittäjälle, neuvonta ja kysymykset, talous ja korvaukset ja paljon muuta hyödyllistä tietoa.  

Työ- ja elinkeinoministeriö – Kysymyksiä ja vastauksia koronasta ja yritysrahoituksesta

Hyödyllistä tietoa siitä, miten oma pankki, Suomen valtio, Finnvera, Business Finland, Teollisuussijoitus, EU ja ELY-keskukset auttavat yrityksiä koronaviruksen aiheuttamassa taloustilanteessa.

Liity yrittäjien tukiryhmään Facebookissa. #ostapieneltä 

Viimeksi muokattu 25.2.2021