Haku

Korona – tietopaketti Posion yrittäjille

HUOM! Koronaepidemia vaikuttaa vielä yritystoimintaan vähintään seuraavan kuuden kuukauden ajan.

Toimenpiteet:

  1. Alenna ennakkoveroasi heti => www.omavero.fi
  2. Pidennä yrityksen ja henkilökohtaisten lainojen takaisinmaksuaikoja => yhteys pankkiin
  3. Neuvottele ja selvitä kaikille veroille ja muille maksuille (esim. eläke, vuokrat) maksuaikajoustot
  4. Selvitä aina etukäteen tulevan kuukauden menot (pienennä, poista?) ja tulot (kehitä lisää)
  5. Älä ota pikavippiä. Älä laske YEL:iä!
  6. Teemme yhdessä kanssasi rahoitus-, avustus- jne. hakemukset. Yrittäjien käytettävissä ovat myös toiminnan arviointiin ja suunnitteluun ELY-keskusten yritysten asiantuntijakonsultit.

Yritykset ja yksinyrittäjät, joiden liikevaihto on laskenut koronatilanteen vuoksi, voivat hakea Valtiokonttorilta kustannustukea. Neljännen hakukierroksen tuki kohdistuu kuluihin, jotka ovat syntyneet 1.3.–31.5.2021.

Liikevaihdon alenema todennetaan verohallinnolle ilmoitettujen alv-myyntietojen perusteella.

Yrityksen liikevaihdon on laskettava yli 30 prosenttia vertailukauteen nähden, jotta tukea voi saada.

Hakuaika päättyy 30.9.2021.

Tukea haetaan Valtiokonttorin asiointipalvelusta: https://asiointipalvelu.valtiokonttori.fi/kustannustuki/

Ohjeet tuen hakemiseen löytyvät Valtiokonttorin sivustolta: https://www.valtiokonttori.fi/palvelut/korvaus-ja-vahinkopalvelut/yritysten-kustannustuki/

Hakemuksen täyttämisestä on tehty video-ohje: https://www.youtube.com/watch?v=FjsSTAQE1RM

Kustannustuen puhelinpalvelu on avoinna arkisin klo 9-15 numerossa 0295 50 3050 (lisämaksuton numero).

Lisätietoja tuen hausta voi kysyä kunnan elinkeinopäällikkö Veli-Matti Ruotsalaiselta, p 040 801 2205 tai veli-matti.ruotsalainen@posio.fi.

Pankkilaina ja Finnveran takaus

Yksinkertaistettuna Finnvera takaa yritysten pankkilainoja ja pankit myöntävät lainat. Finnvera ei enää lainoita itse. ”Valtio takaa – pankit jakaa.”

Pankista voi hakea nykyisille lainoille lyhennysvapaata aikaa tai ottaa uusi laina. Lyhennysvapaan lainan lyhennyserät siirtyvät lainan loppuun, eli pidentävät laina-aikaa, mutta korot on maksettava myös lyhennysvapaalta ajanjaksolta. Uuden lainan ottaminen on iso kysymys. Voidaanko liiketoiminta pelastaa uudella lainalla?

Jos yrittäjä päättää ottaa lainaa, pitää ottaa yhteyttä pankkiin. Pankki voi hakea 80 prosentin takausta Finnveralta. Loput 20 prosenttia lainan takauksesta pitää järjestyä yritykseltä tai yrittäjältä.

Lainanhakuprosessi kannattaa epävarmassa tilanteessa käynnistää kaiken varalta – eihän sitä lainaa ole pakko nostaa, mikäli tilanne on jo ehtinyt muuttua.

Maa- ja metsätalousministeriön yrittäjäavustus alkutuotannon yrittäjille julkaistaan näillä näkymin toukokuun alussa.

Maatilojen lainojen valtiontakaus: https://mmm.fi/artikkeli/-/asset_publisher/maatilojen-ahdinkoa-varaudutaan-helpottamaan-lainojen-valtiontakauksella#27505875

Liiketoimintasuunnitelma

Päivitä tai tee yrityksellesi liiketoimintasuunnitelma. Suunnitelman avulla voit hakea rahoitusta, kehittää liiketoimintaasi ja löytää uusia toimintamalleja. Liiketoimintasuunnitelmaa voit valmistella yhteistyössä elinkeinotiimin kanssa oma.yritys-suomi.fi

Kannattavuuslaskelma

Kannattavuuslaskelman avulla hahmotat kulusi ja tuottosi selkeästi ja pääset suunnittelemaan kannattavaa liiketoimintaa. Kannattavuuslaskelma toimii parhaimmillaan yrityksen rahoituksen riittävyyden suunnittelun työkaluna.

Uusien yritysideoiden tuotteistus

Elinkeinotiimi auttaa yrittäjiä löytämään uusia kannattavia liiketoimintamalleja. Poikkeustilassa tarvitaan uusia yritysideoita ja tulolähteitä. 

Digitaalinen markkinointi ja myynti

Tarvitseeko yrityksesi konkreettista apua digitaalisessa markkinoinnissa ja myynnissä? Elinkeinotiimi tulee kehittämään yhdessä yrittäjän kanssa yrityksen markkinointia ja myyntiä. 

Ota meihin heti yhteyttä soittamalla Veli-Matille 040 8012 205

LINKIT:

Työ- ja elinkeinoministeriön toimintaohjeita yrityksille koronavirustilanteessa

Ohjeita rahoituksen hakuun yrityksen koon mukaan.

Yrittäjät.fi – Kaikki Koronasta Yrittäjälle

Tuoreimmat uutiset, ohjeet työnantajalle ja yksinyrittäjälle, neuvonta ja kysymykset, talous ja korvaukset ja paljon muuta hyödyllistä tietoa.  

Työ- ja elinkeinoministeriö – Kysymyksiä ja vastauksia koronasta ja yritysrahoituksesta

Hyödyllistä tietoa siitä, miten oma pankki, Suomen valtio, Finnvera, Business Finland, Teollisuussijoitus, EU ja ELY-keskukset auttavat yrityksiä koronaviruksen aiheuttamassa taloustilanteessa.

Liity yrittäjien tukiryhmään Facebookissa. #ostapieneltä 

Viimeksi muokattu 7.4.2022