Haku

Koronasuositukset Posiolla 7.6.2022 alkaen

Posion kunnan laajennettu johtoryhmä on päivittänyt koronasuosituksiaan 7.6.2022. Suositukset ovat voimassa toistaiseksi.

Kasvomaskin käyttö

Käytä kasvomaskia oman harkintasi mukaan. Kasvomaski estää pisaroiden leviämistä ympäristöön. Kun käytät kasvomaskia, suojaat muita ja myös itseäsi mahdolliselta tartunnalta. Suosittelemme, että käytät maskia edelleen julkisissa sisätiloissa ja liikennevälineissä, jos

 • hakeudut koronaepäilyn vuoksi hoitoon tai testiin
 • sinulla on hengitystieinfektion oireita, mutta sinun on välttämätöntä liikkua kodin ulkopuolella
 • tiedät altistuneesi koronavirukselle, esimerkiksi perheessäsi on todettu tartunta, mutta et voi välttää kodin ulkopuolisia lähikontakteja.

Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakas- ja potilasyksiköissä koko henkilökunta käyttää ohjeistuksen mukaista kirurgista suu-nenäsuojusta hoitaessaan asiakkaita ja potilaita (Lapin sairaanhoitopiirin suositukset). Kasvomaskia on käytettävä kodin ulkopuolella tartunnan saaneena, altistuneena oireisena ja matkalla koronavirustestiin ja ennen testituloksen valmistumista.

Koronaturvallinen kokoontuminen

Kokoontumiset on järjestettävä koronaturvallisesti. Tartuntatautilain 58 c § ensimmäisen momentin mukaan koronaepidemian leviämisen estämiseksi on huolehdittava, että

 • asiakkailla ja osallistujilla on mahdollisuus käsien puhdistamiseen
 • asiakkaille ja osallistujille annetaan riittävän etäisyyden ylläpitämistä, käsien puhdistamista ja muita vastaavia tartuntojen leviämistä estäviä käytänteitä koskevat toimintaohjeet
 • tilojen ja pintojen puhdistamista tehostetaan sen lisäksi, mitä muualla kyseisen toiminnan osalta puhdistamisesta säädetään.

Yleisötilaisuuden tai yleisen kokouksen riskiä vähentää selvästi se, että tilaisuuteen tai tilaan ei tulla oireisina, varotoimet ja väljyys toteutuvat (maskit, hyvin ilmastoitu tila, ei runsasta äänenkäyttöä, ei fyysistä kontaktia eikä pitkittynyttä aivan vierekkäin oleskelua) ja osallistujille on osoitettavissa väljästi sijoitetut paikat. Ennen ja jälkeen tilaisuuden sekä mahdollisen väliajan kuluessa huolehditaan siitä, ettei paikasta toiseen siirryttäessä synny ruuhkia.

Liikuntapaikat

Liikuntapaikoilla kuten kuntosalilla, koulun liikuntasalilla ja jäähallilla suositellaan koronaturvallista käyttäytymistä, huomioiden tartuntatautilain 58 c § mukaiset turvallisuusohjeet.

Vierailut sairaalassa sekä sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköissä

Vierailu on toteutettava terveysturvallisesti. Vierailijoille suositellaan täyttä rokotussuojaa hauraimpien kansalaisten suojaamiseksi. Vain oireettomana saa vierailla.

Vierailijoiden on käytettävä koko vierailun ajan maskia. Heidän on desinfioitava kätensä saapuessaan yksikköön sekä aina koskiessaan pintoihin, esim. ovien vetimiin. Ovien avaamista suositellaan kyynärpään avulla. Vierailun ajan on oltava potilaan tai asukkaan huoneessa tai muussa vierailuun osoitetussa erillisessä tilassa. Maskin kanssakin on yskittävä hihaan. Nenän ja suun eritteitä pyyhittäessä on nenäliina laitettava suoraan roskakoriin. Vierailun ajan myös potilaan tai asukkaan suositellaan käyttävän maskia. Mahdollisissa toimintayksiköiden epidemiatilanteissa voidaan antaa erillisiä ohjeistuksia laajemmasta suojainten käytöstä.

Karanteeni

 • Altistuneita ei pääsääntöisesti aseteta karanteeniin. Koronainfektioon sairastunutta pyydetään informoimaan altistuneita. Altistuneiden jäljitys terveydenhuollon toimesta on lopetettu. Altistumisena voidaan pitää noin 15 minuutin oleskelua kasvotusten tai samassa huoneessa potilaan oireiden keston aikana tai 48 tuntia ennen oireiden alkua tai oireettomalla positiivisella kaksi vuorokautta ennen testausta. Altistumista voi tapahtua jo lyhyemmässäkin ajassa. Esimerkiksi samassa taloudessa asuvat ja siellä vierailleet henkilöt, tapauksen matkaseurue ja lentokoneessa henkilöt, jotka ovat istuneet sairastuneen vieressä, ei takana, edessä tai käytävän toisella puolella.
 • Perhe-/saman talouden altistuksissa ensimmäisen henkilön sairastumisen jälkeen altistuneiden henkilöiden testaaminen jatkuu viimeisen koronapositiivisen oireiden alusta 5 vuorokautta. Aika lasketaan oireiden alusta tai oireettomalla positiivisen testituloksen saaneella 2 päivää ennen testauspäivää.
 • Altistuneita suositellaan tarkkailemaan oireitaan ja tekemään koronakotitestin, mikäli infektio-oireita ilmenee.

Eristys

 • Tartuntatautilääkäri ei pääsääntöisesti aseta koronapositiivisia eristykseen. Jos olet saanut positiivisen testituloksen, jää omatoimiseen eristykseen.

Testaaminen ja sairauspoissaolokäytännöt

 • Kotitestien tekemistä suositellaan.
 • Terveydenhuollon ammattilainen tekee arvion virallisen testauksen tarpeellisuudesta. Testaus tehdään lähtökohtaisesti lääketieteellisin perustein, kriteerinä on henkilön oireisuus ja hoidon tarpeen arviointi.
 • Raskaana olevat ja alle 6 viikon sisällä synnyttäneet oireiset henkilöt testataan.
 • Oireilevat potilastyötä tekevät sote-alan ammattilaiset testataan.
 • Oireiset sote-yksikön asukkaat / potilaat testataan.
 • Vuodeosastoille otettavat potilaat testataan.
 • Työssä olevat altistuneet sote-työntekijät suositellaan testattavaksi päivittäin 5 vuorokauden ajan viimeisestä altistumisesta.
 • Jos tarvitset työnantajaasi varten tartuntatautilain mukaisen työstäpoissaolotodistuksen, ole yhteydessä terveyskeskukseen. Tämä koskee myös koronaan sairastuneen lapsen hoitamista. Mikäli työnantaja tarvitsee tartuntatautipäivärahailmoituksen, ole yhteydessä työterveyshuoltoon tai terveyskeskukseen.
 • Työpaikoilla noudatetaan normaaleja sairaspoissaolokäytäntöjä. Viiden vuorokauden poissaoloa suositellaan ja ainakin kahta oireetonta päivää ennen työpaikalle palaamista.

Yleisohjeet 

 • Älä lähde sairaana julkisiin paikkoihin.
 • Ota koronarokote, lisätietoa löydät Posion kunnan koronarokotesivulta.
 • Jos sinulla on koronavirukseen viittaavia oireita (yskä, kurkkukipu, nuha, kuume, hengenahdistus, haju- tai makuaistin muutokset tai ripuli/vatsaoireita), tee kotitesti. Mahdollisen positiivisen tuloksen saatuasi vältä kontakteja kodin ulkopuolella ja ilmoita altistuksesta henkilöille, joita olet tavannut viimeisen 48 tunnin sisällä.
 • Huolehdi edelleen 2 metrin turvaväleistä, käsi- ja yskimishygieniasta ja ohjeiden mukaisesta kasvomaskien käytöstä.
 • Tee kotitesti ennen tapahtumiin lähtemistä tai jos epäilet altistumista.
 • Laaja koronakoordinaatiotyöryhmä vetoaa edelleen kuntalaisten vastuulliseen ja terveysturvalliseen käyttäytymiseen.

Lisätietoja: Posion kunnanjohtaja Pekka Jääskö, 040 8012 202, pekka.jaasko@posio.fi, hallintojohtaja Eija Ahola, 040 8012 204, eija.ahola@posio.fi, hyvinvointipalvelujen johtaja Marjo Paloniemi, marjo.paloniemi@posio.fi, 040 801 2370, Posion kunnan tartuntataudeista vastaava lääkäri Olavi Kari-Koskinen, olavi.kari-koskinen@posio.fi, 040 801 2452.

Viimeksi muokattu 7.6.2022