-6 °C
Haku

Koronasuositukset Posiolla 17.1.-31.1.2022

Posion kunnan laajennettu johtoryhmä on päivittänyt koronasuosituksiaan ajalle 17.1.-31.1.2022.

Kasvomaskin käyttö

Kasvomaskin käyttöä edellytetään kaikissa julkisissa sisätiloissa, työpaikoilla ja kulkuneuvoissa, joissa ei voida pitää kahden metrin turvaväliä.

Koulujen ja varhaiskasvatuksen henkilöstölle sekä koulujen oppilaille 1. luokasta ylöspäin suositellaan kasvomaskin käyttöä jatkuvasti sisätiloissa.

Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakas- ja potilasyksiköissä koko henkilökunnan tulee edelleen käyttää kirurgista suu-nenäsuojusta hoitaessaan asiakkaita ja potilaita. (Lapin sairaanhoitopiirin suositukset).

Kasvomaskia edellytetään käytettäväksi kokouksissa tms. tapahtumissa.

Kasvomaskia on käytettävä matkalla koronavirustestiin ja ennen testituloksen valmistumista, ja jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.

Koronaturvallinen kokoontuminen

Posion kunta kieltää sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 20 henkilöä. Yli 20 henkilön tilaisuuksia ei voi järjestää koronapassinkaan kanssa.

Kokoontumistilojen ja tapahtuman haltija sekä työnantaja vastaavat siitä, että Tartuntatautilain 58 d § mukaiset turvallisuusohjeet toteutuvat. Tilaisuuden järjestäjä vastaa riskiarvioinnin tekemisestä THL:n ohjeiden mukaisesti.

Liikuntapaikat

Liikuntapaikoilla kuten kuntosalilla, koulun liikuntasalilla ja jäähallilla suositellaan koronaturvallista käyttäytymistä, huomioiden tartuntatautilain 58 c § mukaiset turvallisuusohjeet.

Ryhmätoiminnan aikana kuntosalia ei suositella yleiseen käyttöön. Ryhmävuorojen ajat löydät liikuntapaikat-sivulta kuntosalin kohdalta.

Jäähallissa saa olla katsomossa yleisöä paikalla yhtä aikaa enintään 20 henkilöä.

Etätyösuositus

Posion kunta suosittelee, että Posiolla siirrytään etätöihin niillä työpaikoilla, joissa se on mahdollista.

Vierailut sairaalassa sekä sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköissä:  

Vierailu on toteutettava terveysturvallisesti. Vierailijoille suositellaan hauraimpien kansalaisten suojaamiseksi (myös ajatellen muita osastolla tai asumisyksikössä olevia kansalaisia) COVID-19 rokotusta rokotusohjelman mukaisesti. Vierailusta on sovittava etukäteen yksikön vuorovastaavan kanssa. Vain oireettomana saa vierailla. Posion ulkopuolelta tulevilta vierailijoilta edellytetään enintään 24 tuntia vanha koronan poissulkeva kotitestin tulos tai muualla otettu testitulos. Potilaaseen tai asukkaaseen kohdistuvalla ammatillisella työvierailulla olevalla henkilöllä on oltava todistetusti täysi rokotussuoja.

Vierailijoiden on käytettävä koko vierailun ajan maskia. Heidän on desinfioitava kätensä saapuessaan yksikköön sekä aina koskiessaan pintoihin, esim. ovien vetimiin. Suositellaan ovien avaamista kyynärpään avulla. Vierailun ajan on oltava potilaan tai asukkaan huoneessa tai muussa vierailuun osoitetussa erillisessä tilassa. Maskin kanssakin on yskittävä hihaan. Nenän ja suun eritteitä pyyhittäessä on nenäliina laitettava suoraan roskakoriin. Vierailun ajan suositellaan myös potilaan tai asukkaan käyttävän maskia.

Kunkin toimintayksikön (esim. osasto tai asumisyksikkö) sisätiloihin otetaan kaksi vierasta kerrallaan enintään yhden tunnin ajaksi.

Karanteeni ja eristys

 • useimmiten eristyksen kesto on 7–20 vuorokautta.
 • useimmiten karanteenin kesto on 5 vuorokautta, ellei lähipiirissä tapahdu uusia sairastumisia.

Yleisohjeet 

 • Älä lähde sairaana julkisiin paikkoihin.
 • Ota koronarokote, lisätietoa löydät Posion kunnan koronarokotesivulta.
 • Jos sinulla on koronavirukseen viittaavia oireita (yskä, kurkkukipu, nuha, kuume, hengenahdistus, haju- tai makuaistin muutokset tai ripuli/vatsaoireita), tee kotitesti tai hakeudu koronatestiin, puh. 016-254100. Käytä kasvomaskia siirtyessäsi testiin. Testituloksen saaminen kestää 30min-2h. Mahdollisen positiivisen tuloksen saatuasi sinulle annetaan hoitoa ja liikkumista koskevat ohjeet. 
 • Huolehdi edelleen 2 metrin turvaväleistä, käsi- ja yskimishygieniasta ja ohjeiden mukaisesta kasvomaskien käytöstä.
 • Tee kotitesti ennen tapahtumiin lähtemistä tai jos epäilet altistumista.
 • Lataa puhelimeesi Koronavilkku. Jos Koronavilkku hälyttää mahdollisesta altistumisesta, toimi Koronavilkun antamien ohjeiden mukaan.
 • Laaja korona koordinaatiotyöryhmä vetoaa edelleen kuntalaisten vastuulliseen ja terveysturvalliseen käyttäytymiseen.

Tärkeimmät muutokset aikaisempiin suosituksiin:

 • Koulujen ja varhaiskasvatuksen henkilöstölle sekä koulujen oppilaille 1. luokasta ylöspäin suositellaan kasvomaskin käyttöä jatkuvasti sisätiloissa.
 • Posion kunta kieltää sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 20 henkilöä. Yli 20 henkilön tilaisuuksia ei voi järjestää koronapassinkaan kanssa.
 • Ryhmätoiminnan aikana kuntosalia ei suositella yleiseen käyttöön. Ryhmävuorojen ajat löydät liikuntapaikat-sivulta kuntosalin kohdalta.
 • Jäähallissa saa olla katsomossa yleisöä paikalla yhtä aikaa enintään 20 henkilöä.
 • Useimmiten eristyksen kesto on 7-20 vuorokautta ja karanteenin kesto on 5 vuorokautta, ellei lähipiirissä tapahdu uusia sairastumisia.

Posion kunnan kaikki koronatiedotteet löydät täältä.

Lisätietoja: Posion kunnanjohtaja Pekka Jääskö, 040 8012 202, pekka.jaasko@posio.fi, hallintojohtaja Eija Ahola, 040 8012 204, eija.ahola@posio.fi, hyvinvointipalvelujen johtaja Marjo Paloniemi, marjo.paloniemi@posio.fi, 040 801 2370, Posion kunnan tartuntataudeista vastaava lääkäri Olavi Kari-Koskinen, olavi.kari-koskinen@posio.fi, 044 767 4306.

Viimeksi muokattu 18.1.2022