Haku

Rautatie kuljettaa pian matkailijat ja opiskelijat Posiolle

Posion hirsinen rautatieaseman rakennus

Artikkeli on julkaistu 1.4.2024.

Posion uudessa kaavoitus- ja maankäyttösuunnitelmassa on huomioitu tuleva rautatieasema kaukojunayhteyksiä varten.
”Olemme tyytyväisiä voidessamme kertoa uusista suunnitelmista”, toteaa kunnanjohtaja Pekka Jääskö.

Vuonna 2028 aloittava junayhteys, niin sanottu Kitkan linja, kulkee Rovaniemeltä Kuusamoon. Väliasemia ovat Posion lisäksi Vanttauskoski, Autti, Perä-Posio ja Vasaraperä, joskaan kaikki ajettavat vuorot eivät pysähdy jokaisella asemalla. Junayhteydet toteutetaan ostoliikenteenä.

Toiveita rautatien saamisesta Koillismaalle oli esitetty voimakkaasti itsenäisyyden ajan alusta lähtien, mutta ensimmäiset toiveet Kuusamon radan suhteen lienee esitetty jo Pohjanmaan radan valmistuessa 1883. Tuolloin yksi vaihtoehdoista oli rakentaa Rovaniemi–Pekkala–Posio–Kuusamo -välinen yhteys.

”Junayhteyden kehittämisellä vastaamme kuntastrategian mukaisiin tavoitteisiin. Tavoitteista merkittävimmät liittyvät tässä yhteydessä yrityskentän kasvattamiseen sekä ympäristön huomioimiseen. Rahtiliikenne tulee olemaan helpompaa ja edullisempaa ja uudet junat ovat huomattavan vähäpäästöisiä”, Jääskö kertoo.

Junayhteys on osa jo pitkään suunnitteilla ollutta Itä-Lapin kehityshanketta, jossa pyritään vastaamaan ympärivuotisen matkailun kasvaneeseen kysyntään. Taustalla vaikuttaa myös Kuusamon kaupungin tuore strateginen linjaus rautatieyhteyden rakentamisesta lähikaupunkeihin.

Posiolle asema päätettiin rakentaa pitkien neuvotteluiden lopputuloksena.

Esimerkiksi Riisitunturin kansallispuiston kävijämäärät ovat olleet korkeat jo pitkään. Korouoman rotkolaaksossa puolestaan vieraili Metsähallituksen tiedotteen mukaan 57 400 kävijää vuonna 2023. Kasvua vuoden 2022 kävijämäärään oli peräti 59%.

”Posiolla on kauniita luontokohteita, joissa vierailevat sekä kotimaiset, että ulkomaiset turistit. Lisäksi Posiolla pääsee ihastelemaan esimerkiksi Pentikin upeaa keramiikkaa. Kävijämäärien kasvu lyhyessä ajassa kertoo siitä, että pohjoisen tarjoamat matkailumahdollisuudet kiinnostavat”, Pekka Jääskö kommentoi.

Suomen taloustilanteen tilastoinnin teettämässä tutkimuksessa on arvioitu, että Posion matkailijamäärät tulevat kasvamaan noin miljoonalla kävijällä per vuosi.

Pelkästä matkailun kehittämisestä ei ole kyse, sillä junayhteyden tarjoamat työllisyys- ja koulutusmahdollisuudet nousevat uuteen arvoon.

”Kunnan asukasmäärät tulevat kasvamaan. Odotamme myös lukion saavan junayhteyden myötä opiskelijoita kauempaakin ja tulevan uuden osaamiskampuksen rakentaminen osuu sopivasti yksiin rautatiesuunnittelun kanssa. Lapin yliopiston, Oulun yliopiston sekä REDU:n kanssa tehdyt yhteistyösopimukset liittyen kouluttautumiseen Posiolla tulevat vahvistumaan entisestään. Neuvottelut ovat käynnissä bussikuljetusten järjestämiseksi asemalta uudelle osaamiskampukselle”, kunnanjohtaja Jääskö toteaa.

Kunnanhallitus päätti aseman sijainnista yksimielisesti

Rautatieasema tulee korvaaman vanhan taksitolpan, joka sijaitsee Teboilin kylmäaseman vieressä. 

”Läheiselle pellolle tullaan rakentamaan hirsinen asemarakennus, johon laadimme suunnitelman matkailu- ja kahvilapalveluiden toteuttamisesta. Lisäksi asemarakennukseen on varattu erään tunnetun ketjun liiketila. Rakennuksen tyyli tulee vastaamaan Pikkutorin hirsirakennuksen maanläheistä estetiikkaa. Lisäksi tien toisella puolella olevaan puistoon rakennetaan tulevan elämysladun sekä Pikkutorin jouluvalojen inspiroima valoteos”, Jääskö kertoo.

Kunnanhallitus on hyväksynyt suunnitelmat lähes yksimielisesti. Ainoastaan kunnanhallituksen puheenjohtaja Heikki Maaninka kritisoi suunnitelmia.

”Suunnitelmissa olisi pitänyt huomioida Posion lentokentän rakentaminen. Tämä valitettavasti tyrmättiin Posion kansalaisfoorumia myöten suuruudenhulluna ajatuksena jo viimevuotisen lentokentän nimeämiskilpailun yhteydessä”, Maaninka kommentoi.

”Kieltämättä kauanhan tässä meni, mutta nyt asiat ovat vihdoin nytkähtäneet eteenpäin kuin InterCity konsanaan”, Jääskö toteaa.

Viimeksi muokattu 2.4.2024