Haku

Posion kunta solmi kumppanuussopimuksen Oulun yliopiston kanssa 

Posion kunta on allekirjoittanut kumppanuussopimuksen Oulun yliopiston kanssa. Kunnanhallitus käsitteli sopimuksen maanantaina 6.11.2023. Yhteistyön tavoitteena on luoda erilaisia osaamisen kehittämisen polkuja alueellista elinvoimaa ja yrittäjyyttä vahvistamaan. 

“Koulutus on tärkein elinvoiman kehittäjä ja yhteistyö lähellä sijaitsevien yliopistokaupunkien kanssa mahdollistaa merkittävät yhteistyöhankkeet, jotka hyödyttävät kuntaa, alueen yrityksiä ja mahdollisuuksia käynnistää uutta yritystoimintaa Posiolle”, sanoo Posion kunnanjohtaja Pekka Jääskö.

Sopimus mahdollistaa laajan koulutustarjonnan sekä lukiolaisille että aikuisopiskelijoille.

“Oulun yliopiston tiedekuntien tarjonta on valtava. Mitä tahansa koulutustarpeita opiskelijoilla, kuntalaisilla tai yrittäjillä nousee esiin, ne voidaan sopimuksen myötä mahdollisesti toteuttaa”, Posion kunnan johtava rehtori Salla-Maarit Toivanen sanoo. 

Sopimukseen kirjattuja toimenpiteitä on muun muassa kartoittaa täydennyskoulutuksen ja jatkuvan oppimisen alueellisia tarpeita ja työllistymistä tukevia koulutusmahdollisuuksia. Lisäksi markkinoidaan avoimen yliopiston tarjontaa sekä yrittäjyyskoulutusta ja yrittäjyysteemaisia opintojaksoja. Tutkimusyhteistyö ja tutkitun tiedon hyödyntäminen mahdollistavat monenlaisen alueellisen kehittämistyön ja rahoituksien hakemisen.

”Oulun yliopistolle on tärkeää olla saavutettava koko Suomesta, erityisesti Pohjois-Suomesta. Posion kanssa mahdollistuva yhteistyön kirjo antaa eväät moneen, mutta odotan yhteistyön myös syvenevän ja löytävän kestäviä tapoja vaikuttaa elinvoimaan ja osaamisen kehittämiseen”, kommentoi Oulun yliopiston koulutusrehtori Tapio Koivu.

Lukiolaisille tarjotaan kurkistuskursseja, joiden tavoitteena on sujuvoittaa siirtymistä toiselta asteelta korkea-asteelle. Sopimuksen myötä opiskelijoille tarjotaan harjoittelupaikkoja Posiolta ja mahdollistetaan opinnäyte- ja tutkimustyöt alueen yrityksiin ja kuntaan liittyvissä teemoissa.

Sopimus on jatkoa Posion koulutuksen kehittämiselle, joka aloitettiin osaamiskampuksen perustamisella elokuussa 2022. Uudistuksen myötä vahvistettiin osaamiskampuksen organisaatiota, joka tukee Posion kuntastrategian tavoitetta olla Perheiden Posio ja Suomen yrittäjämyönteisin kunta.

Lisäksi Posion kunta allekirjoitti elokuussa 2023 yhteistyösopimukset Rovaniemen koulutuskuntayhtymä REDUn sekä Lapin yliopiston kanssa. Yhteistyö REDU:n kanssa tarjoaa ammatillista koulutusta ja kaksoistutkinnon lukiossa, Lapin yliopisto taas auttaa yritysten tuotekehityksessä.  

“Oppisopimuskoulutuksella voi tehdä esimerkiksi matkailun tutkinnon osio lukio-opintojen ohessa. Moni on jo sanonut, että aikoo jäädä Posiolle näiden uusien mahdollisuuksien myötä”, Salla-Maarit Toivanen iloitsee.

“Kumppanuussopimuksien myötä paikalliset yritykset ovat jo olleet yhteydessä muun muassa työharjoittelijoiden ja tulevaisuuden työntekijöihin liittyen. Yhteistyö on siis lähtenyt hienosti käyntiin”, Pekka Jääskö toteaa. 

Seuraavaksi Posion kunta valmistelee sopimusta koulutuskuntayhtymä OSAO:n kanssa liittyen ammatillisen koulutuksen yhteistyön kehittämiseen Oulun suuntaan.

Lisätietoja: 

Salla-Maarit Toivanen, Posion kunnan johtava rehtori, 040 8012 412

Pekka Jääskö, Posion kunnanjohtaja, 040 8012 202

Marika Koivuniemi, Oulun yliopisto, liiketoiminnan kehittämispäällikkö, 050 473 8599 

Viimeksi muokattu 7.11.2023