-4 °C
Haku

Tietoa valokuidusta Posiolla

Tälle sivulle kerätään kaikki tarpeellinen tieto valokuituliittymistä kiinnostuneille. Tietoa on myös kyläaktiiveille, joiden avulla mahdollisimman monet saavat tietää valokuidun saapumisesta Posiolle.

Päivitys 20.8.2021

Kunnan tilaamassa valokuituselvityksessä on tehty esisuunnitelma runkoverkosta kolmelle uudelle alueelle. Alla on kartta esisuunnitelmasta (kartan pdf-versio avautuu tästä). Runkoverkkoa on suunniteltu kulkemaan sinne, missä on kunnan valokuitukyselyn perusteella kysyntää yhteyksille. Valokuituselvityksessä otetaan huomioon Telian Posiolle rakentama runkoverkko.

Kysyntää on kyselyn perusteella tehdyn arvion perusteella Etelä-Posion lisäksi kolmella alueella. Aholan runkoverkko toisi yhteydet keskustaajaman yrityksille ja asukkaille.

Pohjois-Posion runkoverkkoa on hahmoteltu kulkemaan Rovaniementietä (kantatie 81) Morottajantielle, josta käännytään Luksuantielle. Jumiskosta ja Aittaniemestä tulisi saada lisää yhteyksistä kiinnostuneita verkon rakentamiseksi. Luksuantien ja Maaninkavaarantien risteyksestä voidaaan tehdä pisto Karjalaisenniemeen. Maaninkavaarantietä pitkin voidaan mahdollisesti tehdä pisto Maaninkavaaraan asti, jos kysyntä kasvaa vielä.

Itä-Posion runkoverkko lähtisi Aholasta Rovaniementietä kohti Kuusamoa, josta käännytään Lohirannantielle ja jatketaan Lohirannalle asti. Rovaniementieltä voidaan tehdä pisto Patoniementietä pitkin Tolvaan.

Valokuituverkkoa voidaan rakentaan vain sinne, missä yhteyksille on tarpeeksi kysyntää. Jos olet kiinnostunut hankkimaan valokuituyhteyden kotiin, mökille tai yritykselle, käy vastaamassa valokuitukyselyyn!

Aiemmassa päivityksessä on lisää tietoa kaikille valokuidusta kiinnostuneille.

Esisuunnitelma valokuituverkosta Aholan, Pohjois-Posion ja Itä-Posion alueille

Päivitys 15.6.2021

Voit ladata Posion oman tietopaketin valokuidusta, josta selviää monia syitä ilmoittautua kiinnostuneeksi hankkimaan valokuituliittymä kotiin, mökille tai yritykselle. Tietopaketti on laadittu kyläaktiiveille ja kaikille valokuidusta kiinnostuneille.

Liittymistä kiinnostuneet voivat jättää tietonsa valokuitukyselyyn, joka löytyy myös helposti muistettavasta osoitteesta www.posio.fi/valokuitukysely. Halukkaille tietonsa jättäneille tiedotetaan valokuituasioista sähköpostilla.

Etelä-Posion Livonetin verkkohankkeen edistymistä voi seurata Facebookissa osoitteessa www.facebook.com/livonetposio. Livonetistä voi myös esittää kysymyksiä ja kertoa kiinnostuksesta liittymään Facebookin kautta. Myös kunnan kyselyyn jätetyt tiedot välitetään Livonetille.

Posiolla käynnistyi heinäkuussa 2021 valokuituselvityshanke, josta saadaan ehdotukset toteutusmalleista ja rahoituslähteistä sekä kustannusarviot verkkojen rakentamiseksi muuallekin kuin Etelä-Posiolle. Valokuituselvityshankkeen tueksi tarvitaan tieto liittymistä kiinnostuneista. Selvityksen tekee Lehtomäki Consulting Oy:n Aaro Lehtomäki. Hanke on rahoitettu Lapin liiton AKKE-määrärahasta.

Kyläaktiivit voivat vinkata kylillänsä tästä sivusta, jotta mahdollisimman moni saa tietää valokuidun saapumisesta Posiolle. Mitä useampi hankkii liittymän, sitä halvelmmaksi se tulee kaikille. Kyläaktiivit saavat halutessaan tietopaketin myös paperisena versioina. Kyläaktiivien tärkein tehtävä on kertoa valokuidusta ja kerätä kaikkien liittymistä kiinnostuneiden tieto valokuitukyselyyn.

27.5.2021 järjestetyn Posion valokuitutilaisuuden Lapin liiton Kuitua kuntiin -hankkeen ja Leader Tunturi-Lapin Älykkäät kyläverkot -hankkeen esitys on ladattavissa tästä.

Posion valokuituasioista tiedotetaan kunnan sivustolla ja Facebookissa osoitteessa www.facebook.com/posionkunta.

Kysyttävää? Ota yhteyttä kunnan elinkeinopäällikkö Veli-Matti Ruotsalaiseen (etunimi.sukunimi@posio.fi tai 040 801 2205) tai valokuituselvitystä tekevään Aaro Lehtomäkeen (etunimi.sukunimi@lehcon.fi tai 040 760 5690).

Valokuituselvityksen rahoittaa Lapin liitto.

Viimeksi muokattu 26.8.2021