Haku

Itä-Lappi valittiin vuoden matkailualueeksi Suomessa

Suomen matkailualan liitto SMAL, Visit Finland sekä TAK Research ovat vertailleet eri kuntia, seutukuntia sekä maakuntia keskenään kolmatta kertaa. Tänä vuonna vuoden matkailualueeksi Suomessa valittiin Itä-Lappi. Itä-Lappi sai vertailussa 85 pistettä sadasta.

”Palkinto on mahtava tunnustus Itä-Lapissa tehdystä kovasta työstä. Korona-aika on osoittanut sen, että ihmiset hakeutuvat pienemmille alueille, laadukkaiden yksilöllisten palveluiden äärelle. Itä-Lapissa on upeita erilaisia luontomatkailu- ja kulttuurikohteita kohtuullisten välimatkojen päässä toisistaan ja täällä tehdään erinomaista yhteistyötä kestävän ja ympärivuotisen matkailun kehittämiseen”, kertoo Dina Solatie Itä-Lapin kuntayhtymän johtaja.

Vuoden 2020 matkailualuetta arvioitaessa alueet on laitettu paremmuusjärjestykseen seuraavien kriteerien perusteella:


1) Rekisteröityihin majoitusliikkeisiin saapuneiden vieraiden määrän kehitys
2) Matkailijoiden viipymän kehitys
3) Lomamatkailijoiden yöpymisten määrän tasainen jakautuminen vuoden ajalle (sesonkivaihteluiden vähäisyys)
4) Majoitusmyynti asukasta kohden

Vertailuun on otettu mukaan ne kunnat, seutukunnat ja maakunnat, joista on saatavissa majoitustilastoja ympäri vuoden. Alueita oli vertailussa yhteensä 109. Mikään alueista ei ollut paras kaikilla mittareilla mitattuna, mutta kärkeen sijoittuneet alueet olivat kaikki vahvoja sesongin tasaisuudessa. Toisin sanoen näillä alueilla matkailijoita käy tasaisesti ympäri vuoden.

Koronavuosi oli haasteellinen matkailualalle ja matkailijamäärät vähenivätkin lähes kaikilla matkailualueilla. Vertailussa mukana olleiden matkailualueiden joukosta löytyy kuitenkin kahdeksan matkailualuetta, joissa matkailijamäärä kasvoi vuoden takaisesta. Näistä mikään ei kuitenkaan yltänyt kärkikolmikkoon Vuoden matkailualue -vertailussa.

Toiseksi tuli Kajaanin seutukunta ja kolmanneksi Sotkamo. Kajaanin seutukunta saavutti 84 pistettä ja Sotkamo 83 pistettä.

Vuodelta 2020 päätettiin huomioida kunniamaininnoin myös suhteellisesti eniten yöpyneiden matkailijoiden määrää kasvattanut alue sekä alue, jossa matkailijoiden viipymä on pidentynyt eniten. Kunniamaininnan matkailijamäärän kasvusta sai Turun saaristo, missä rekisteröityihin majoitusliikkeisiin saapui 23 prosenttia enemmän matkailijoita kuin vuonna 2019. Kunniamaininnan matkailijoiden viipymän pitenemisestä sai Ylivieskan seutu, missä matkailijoiden viipymä majoitusliikkeissä piteni 43 prosenttia vuoden 2019 keskiarvosta.


Vuoden matkailualue Suomessa valitaan vuosittain. Palkitsemisella halutaan kiinnittää huomiota niihin asioihin, joiden kehittäminen tulisi olla matkailualueiden tavoitteena.


Lisätietoja:
Jaakko Roponen, TAK Oy, puh. 050 5380325
Pasi Nurkka, TAK Oy, puh. 040 5055903
Heli Mäki-Fränti, SMAL, puh. 09 4133 3550
Jenni Kemppainen, SMAL, puh. 09 4133 3530
Terhi Hook, Visit Finland, 029 46 95656
Kristiina Hietasaari, Visit Finland, puh. 040 778891

Viimeksi muokattu 26.3.2021