Haku

Seuraa Posion kunnan joulukalenteria verkkosivuilla ja sosiaalisessa mediassa

Talvinen mänty Posion keskustassa

Kuva: Maija Koskinen

Posion kunnan vuoden 2022 joulukalenterista paljastuu joka päivä mielenkiintoisia faktoja kunnan osastojen toiminnasta. Viikonlopun luukut päivitetään maanantaisin.

Seuraa joulukalenteria kunnan sosiaalisen median kanavissa Facebookissa ja Instagramissa. Kalenterin luukut ilmestyvät näkyviin myös tälle sivulle.

Mukavaa joulun odotusta!

Kansalaisopistossa voit opiskella ja harrastaa tai jakaa omaa osaamistasi toisille. Tiesithän, että nyt sinulla on mahdollisuus saada lähes kaikilta kansalaisopiston kursseilta suoritusmerkintä sekä opintopisteitä.

Tappia joka lähtöön! Tiesitkö, että Posiolla toimii Suomen ainoa poratappitehdas? Poratappitehtaalla valmistetaan vuosittain 60-100 miljoonaa poratappia.

Posion peruskoulu ja lukio sijaitsevat liikuntakampuksen keskellä. Sieltä löytyvät esimerkiksi urheilukenttä, kuntosali, jäähalli, hiihtoladut, lenkkipolut ja frisbeegolf-rata. Ja tietenkin koulujamme ympäröi kaunis posiolainen luonto! Tarjoamme 0-2-luokkien oppilaille maksutonta aamu- ja iltapäiväkerhotoimintaa 9.1.2023 alkaen.

Posion kirjastossa on tällä hetkellä 33 366 kirjaa. Suomessa julkaistaan vuosittain n. 13 000-14 000 kirjaa, joista Posion kirjastoon päätyy n. 2000. Kirjat pysyvät silti hyvässä järjestyksessä ja niitä katoaa jäljettömiin vain muutamia vuodessa. Tutustu kirjastoon: www.posio.fi/vapaa-aika/kirjasto

Tiesitkö, että Posion kunnan vapaa-aikatoimi tarjoaa kaikille posiolaisille ilmaista liikunnanohjausta? Henkilökohtaista liikuntaneuvontaa on hyödyntänyt muutaman kuukauden aikana yli 60 eri henkilöä, ja kysyntä ja palvelun käyttöaste kasvavat koko ajan. Tämän lisäksi vapaa-aikatoimi on järjestänyt kesäkuusta asti viikoittaisia ilmaisia liikuntaryhmiä, jotka ovat avoimia kaikille kuntalaisille ja joiden sisällöt ovat vaihdelleet esimerkiksi kehonhuollosta toiminnalliseen harjoitteluun ja aamusalista kävelykerhoon. Vielä kaiken tämän päälle tarjolla on ollut paljon ilmaisia liikuntaryhmiä, jotka on kohdennettu tarpeen ja toiveiden mukaan yksittäisille ryhmille. Näistä esimerkkeinä ovat sivukylien vesijumppa ja kuntalaisten painonhallintaryhmä. Eikä tietenkään unohdeta lukuisia tapahtumia, joiden järjestämisessä vapaa-aikatoimi on mukana. Tämän vuoden puolella on pidetty mm. kuntoportaiden ja frisbeegolfradan avajaistapahtumat! Tutustu vapaa-aikatoimeen: www.posio.fi/vapaa-aika

Kunnan organisaatiouudistuksen myötä toimistotiimi muuttuu 1.1.2023 alkaen digi- ja palvelutiimiksi. Tässä neljä faktaa kunnan toimistotiimin tekemästä kirjaamotyöstä: Avattuja asiakohtia yli 700 vuosi, joista julkisia 630. Lisättyjä asiakirjoja lähes 6300 vuosittain. Sähköposteja saapuu 2000 vuodessa, eli noin 170 kuukaudessa. Lähetettyjä pöytäkirjaotteita yli 600.

Posion kunta mahdollistaa työkokeiluja ja palkkatuella työllistämistä eri kunnan yksiköihin. Tiesitkö, että Suomi jaettiin työvoimapiireihin vuonna 1942 ja työttömyyden torjuntaa hoitivat työvoimalautakunnat? 1970-luvulla perustettiin valtiollinen Työnvälitystoimisto, joka nykyään tunnetaan TE-toimistona. TE-toimistojen tehtävät siirtyvät kuntien vastuulle 1.1.2025 alkaen. Tutustu työllisyyspalveluihin: www.posio.fi/tyopaikat

Maaseutupalveluissa Posiolla palvelevat Vuokko ja Unelma. Maaseutupalveluihin kuuluvat muun muassa maataloustuet, eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisteri sekä riista- ja suurpetoeläinvahingot. Lisätietoa maataloudesta, maaseudun elinvoimaisuudesta, elintarvikkeiden turvallisuudesta ja laadusta löydät myös Ruokaviraston nettisivuilta www.ruokavirasto.fi Posion kunnan maaseutupalveluista löydät lisää tietoa täällä: www.posio.fi/maaseutu-ja-lomituspalvelut

Tämän päivän luukusta selviää, millaisia numeroita pyöritellään Posion taloushallinnossa. Talousarvio vuodelta 2022 näyttää tältä: Tuotot 9,2 miljoonaa euroa Menot 38,0 miljoonaa euroa Verotulot 10,9 miljoonaa euroa Valtionosuudet 18,6 miljoonaa euroa Ostolaskuja noin 6000 kpl / vuosi Lainaa per asukas: noin 3000 euroa PS. Vuoden alusta Posion kunnan taloussuunnittelijan tehtävänimike muuttuu talouspäälliköksi.

Tiesitkö, että kunnan toimintaympäristöpalvelut hoitaa kaavateitä 30 km, yksityisteitä 155 km, hiihtolatuja 60 km, kelkkareittejä 180 km. Lisäksi huolehdimme kunnan liikuntapaikkojen, kuten jäähallin, kuntosalin, urheilukentän, kuntoportaiden ja frisbeegolf-radan kunnossapidosta.

Posion lukiossa opiskelee lukuvuonna 2022-2023 yhteensä 18 kansainvälistä opiskelijaa. Tiesitkö, että lukiostamme kirjoitettiin ylioppilaaksi huippuarvosanoin keväällä 2022!

Tuotamme ICT-tukipalveluja kunnan organisaatiolle. Työasemia oheislaitteineen on ylläpidossa reilu 200 kappaletta, lisäksi muutamia palvelimia. Mottona on: pyrimme olemaan näkymättömiä – kun kaikki toimii, kukaan ei muista olemassaoloamme.

Posion varhaiskasvatus on maksutonta 1.1.2023 alkaen. Varhaiskasvatuksessa painotetaan luontoa, liikuntaa ja tarjoamme mahdollisuuden kurkistaa myös yrittäjyyskasvatuksen maailmaan.

Posion lomituspalveluissa on töissä 29 lomittajaa sekä hallinnossa kolme henkilöä. Siirrymme 1.1.2023 alkaen Pohjois-Suomen lomituspalveluiden alaisuuteen.

Posion kulttuuritoimen tavoitteena on lisätä kaikenikäisten kuntalaisten hyvinvointia taiteen ja kulttuurin avulla. Kulttuuritoimi on tänä vuonna järjestänyt tai ollut mukana järjestämässä 22 tilaisuutta, joista suurin oli Kouta-teatteritapahtuma. Runopolun, kotiseutumuseon ja VirtuaaliPosio-emuseon sisällöt kuuluvat myös kulttuuritoimelle.

Posion kunnanhallitus kokoontuu noin 22 kertaa vuodessa ja käsittelee vuosittain noin 230 pykälää. Kunnanhallituksen puheenjohtajana toimii Heikki Maaninka ja esittelijänä kunnanjohtaja Pekka Jääskö.

Posion elinkeinopalveluissa on tällä hetkellä töissä neljä henkilöä. Kehitämme Posion elinvoimaa tarjoamalla yritys- ja rahoitusneuvontaa ja tekemällä aluemarkkinointia sekä tukemalla yrityksiä markkinoinnissa. Vuoden 2023 alusta lähtien kunnan elinkeinopalvelut ja toimintaympäristöpalvelut yhdistyvät elinvoimapalveluiksi, joita johtaa elinvoimajohtaja.

Siirrymme Lapin hyvinvointialueen työntekijöiksi 1.1.2023 alkaen. Yhteystietomme säilyvät pääosin ennallaan. Sähköpostiosoitteemme ovat: etunimi.sukunimi@lapha.fi Löydät meidät edelleen samasta osoitteesta Sairaalantie 2 B.

Posion kunnanvaltuusto kokoontuu noin viisi kertaa vuodessa. Viimeisin kokous oli 16.12., jossa käsiteltiin muun muassa vuoden 2023 talousarvio. Kunnanvaltuuston puheenjohtaja on Marjo Hautala. Tiesitkö, että Posio on yksi harvoista Suomen kunnista, jonka valtuustossa on naisenemmistö 58,8 prosentin osuudella.

Posion kunnan tytäryhtiöllä Posion Taika-asunnot Oy:llä on 118 vuokra-asuntoa. Tällä hetkellä vapaana on yksi kolmen huoneen asunto Miilutien kerrostalossa. Posion kunnalla on tontteja myynnissä Jakkarasaaressa ja Kirintövaarassa. Kunta on nimennyt työryhmän ratkaisemaan asuntopulaa. Tällä hetkellä suunnitteilla on uusi rivitalo ja minitaloalue.

Posion kunnan tytäryhtiö Posion Vesi ja Lämpö Oy vastaa Posion taajaman ja Kirintövaaran alueen vesi- ja jätevesihuollosta sekä kaukolämmön tuotannosta ja jakelusta. Kaukolämpö tuotetaan metsäteollisuuden sivutuotteilla. Pohjavesi saadaan pääasiassa Himmerkin pohjavesialueelta. Mahdolliset lyhyet sähkökatkot eivät Posiolla vaikuta vedenjakeluun, koska käytössä on ylävesisäiliö.

Posion kunnan organisaatiouudistus tulee voimaan 1.1.2023. Uudistuksen myötä kuntaan luodaan uusia virkoja ja toimia sekä tehdään virka- ja toiminimike-muutoksia. Lautakuntatyöskentelystä siirrytään pitkälti valiokuntiin. Uudistus otetaan käyttöön kaksivuotisena kokeiluna.

Suuri kiitos kuntalaisille osallistumisesta yhteiseen kehittämistyöhön erilaisten kuntalaistilaisuuksien, aloitteiden ja kyselyiden muodossa. Olemme saaneet paljon tärkeitä päätöksiä tehtyä teidän avullanne. Meillä on täällä Posiolla kaikkea, mitä ihminen tarvitsee ollakseen onnellinen. Vaarojen rinteillä ryöppyävät purot, soilla ja metsissä meillä on marjat. Kalaisat järvet ja riistarikkaat metsät. Ulkoilureitit ja ladut. On meillä työtäkin ja elinkeinoja. ”Kuuratiukujen välkähdysten ja taivaanleimujen alla vanhan vuoden latu erottuu enää vain, kun katsoo hieman ohi. Häipyy hämäräinen narske, jäävät uudet jäljet”. (Posio, Koillismaan vesihelmi 2012). Kiitän teitä kaikkia kuluneesta vuodesta, toivotan rauhallista joulun aikaa ja onnellista uutta vuotta!

Käy arvuuttelemassa kunnan somekanavilla, kuka kunnan työntekijöistä on kuvan joulupukki! Arvomme vastanneiden kesken Posio-kasseja, joissa on jouluisia tuotteita. Oikein hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta!

Viimeksi muokattu 10.1.2023