Haku

Näin 20 000 mosaiikkipalaa saavat vesimolekyylin muodon – seuraa Posion kiertoliittymän taideteoksen valmistumista

Paula Suominen ateljeessaan

Kuva: Maija Koskinen

Posion kunta järjesti 23.5.-30.9.2022 taidekilpailun uuden kiertoliittymän taideteoksesta. Yhteensä kilpailuun lähetettiin 22 ehdotusta.

Palkintoraati valitsi voittajaksi posiolaisen kuvataiteilija Paula Suomisen teoksen H2O. Vesimolekyylin muotoinen mosaiikkiteos kuvastaa hyvin Posiota Lapin vesistörikkaimpana kuntana.

Kiertoliittymän taideteoksen kokonaiskustannus on 60 000 euroa ja hankkeelle on saatu avustusta 30 000 euroa. Teoksen toteuttamiseen on varattu 49 000 euroa.

Työn alla 20 000 mosaiikkipalaa ja styroksirunko

Paula Suominen on aloittanut teoksen suunnittelutyön Posion Anetjärvellä. Teoksen rungon valmistaa Suomisen puoliso, posiolainen kuvanveistäjä Teuvo Tuomivaara.

Tuomivaara tekee parhaillaan ensimmäistä runkoa, jossa styroksi leikataan leikkurilla haluttuun muotoon. Sitten muoto silotellaan uretaanivaahdolla, jonka jälkeen lisätään teräsrunko ja rappausverkko. Lopuksi päälle muotoillaan betonipinta, jonka päälle Suominen kiinnittää mosaiikit laastilla.

Suomisen mukaan suunnittelutyö kestää noin kaksi kuukautta, ja siihen sisältyy muun muassa materiaalin laskenta sekä materiaalin ja laastin tilaukset.

”Yhteensä teos tulee sisältämään noin 20 000 mosaiikkipalasta”, Suominen kertoo.

Palkintoraati piti Suomisen teoksessa hienona asiana teoksen ekologisuutta, joka näkyy materiaalin kierrätyksenä. Mosaiikkiveistoksessa käytetään posiolaista Pentikin valmistuksessa vaurioitunutta keramiikkaa ja italialaista korkeapolttoista keramiikkaa.

Suominen paloittelee keramiikan manuaalisesti vasaralla. Tällä hetkellä hän myös tekee koeladontoja ja hakee oikeaa värimaailmaa. Suominen tunnetaan mosaiikkitöidensä lisäksi abstrakteista ja värikkäistä maalauksistaan.

”Värimaailman suhteen työ on samanlaista kuin taidemaalaus, mutta välineenä on kova keramiikka.”

Maija Koskinen

Tällä hetkellä Paula Suominen tekee koeladontoja ja värisuunnittelua.

Valmis teos esitellään Posion Muikkumarkkinoilla 14.-15.7.2023

Suominen ja Tuomivaara ovat tehneet Posion päätien varrelle aikaisemmin kaksi mosaiikkiveistosta ja Suomisen mosaiikkitöitä löytyy myös muun muassa kirjaston, päiväkodin ja poliisilaitoksen seinältä. Lisäksi Suominen on yhdessä peruskoulun oppilaiden kanssa suunnitellut vesistöaiheisen taideteoksen liikuntakampuksen skeittiramppiin.

Kiertoliittymän taideteoksen nimi on H20 ja vesimolekyylissä on kaksi vetyatomia, mutta taideteoksessa niitä tulee olemaan kolme.

”Autoilija tai jalankulkija ei kuitenkaan tule näkemään niitä koskaan enempää kuin kaksi kerrallaan”, Suominen perustelee.

Suominen arvioi, että ensimmäisen muodon runko on valmis noin kahden kuukauden päästä ja sitten alkaa mosaiikin kiinnittäminen muotoon. Yhteen muotoon hän arvioi kuluvan noin yksi kuukausi työaikaa. Teos valmistuu Muikkumarkkinoihin mennessä 14.7.2023.

Koska teos on korkeimmasta kohdasta kolme metriä pitkä, viimeiset muodot tehdään ulkona katoksessa. Teos tuodaan paikalle valmiina, eli mitään työtä ei tehdä paikan päällä kiertoliittymässä.

Maija Koskinen

Kuvanveistäjä Teuvo Tuomivaara tekee parhaillaan teoksen runkoa, jossa styroksi leikataan leikkurilla haluttuun muotoon.

Kolme parasta ehdotusta näyttelyssä Pentik-mäellä

Palkitut ehdotukset tulevat näytille Kulttuurikeskus Pentik-mäen tiloihin 1.2.-30.4.2023. Näyttely löytyy Pentikin alakerrasta myymälän ja näyttelytilojen välisestä käytävästä.

Paula Suomisen teoksen lisäksi näyttelyssä on esillä kilpailun toisen palkinnon saaneen Lukas Malte Hoffmanin ja Livio Casanovan ehdotus ja kolmannen palkinnon saaneen Taneli Rautiaisen ehdotus.

Katso Posion kunnan Facebook-sivulta ja Instagramista, miten Suominen paloittelee keramiikkaa ja miten teoksen styroksirunko valmistuu.

Maija Koskinen

Suomisen mukaan mosaiikkiteoksen värimaailman suhteen työ on samanlaista kuin taidemaalaus, mutta välineenä on kova keramiikka.

Viimeksi muokattu 26.1.2023