-2 °C
Haku

Koronasuositukset Posiolla 13.10.2021 alkaen

Posion kunnan laajennettu johtoryhmä on päivittänyt koronasuosituksiaan 13.10.2021. Suositukset ovat voimassa toistaiseksi ja niitä muutetaan tartuntatilanteen vaatiessa.

Kasvomaskin käyttö 

Kasvomaskin käyttöä suositellaan kaikissa julkisissa sisätiloissa ja kulkuneuvoissa, joissa ei voida pitää turvaväliä.

Työpaikoilla kasvomaskin käyttöä suositellaan henkilölle, joka on edeltävän 14 vuorokauden aikana vieraillut kiihtymis- tai leviämisalueella. Kasvomaskia ei tarvitse käyttää, mikäli kaikki kokoukseen tms. tapahtumaan osallistuvat ovat kahdesti rokotettuja. Työpaikoilla, kouluilla ja varhaiskasvatuksessa kasvomaskin käyttöä suositellaan henkilölle, joka on edeltävän 14 vuorokauden aikana vieraillut kiihtymis- tai leviämisalueella. Kasvomaskin käyttöä suositellaan näissä tapauksissa kolmen vuorokauden ajaksi.

Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakas- ja potilasyksiköissä koko henkilökunnan tulee kuitenkin edelleen käyttää kirurgista suu-nenäsuojusta hoitaessaan asiakkaita ja potilaita. 

Koronavirustestiin hakeutuvien suositellaan käyttävän kasvomaskia matkalla näytteenottoon ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella. 

Suositukset perustuvat Lapin sairaanhoitopiirin suosituksiin.

Koronaturvallinen kokoontuminen 

Yleisiä kokoontumisrajoituksia ei ole voimassa. Kokoontumistilojen haltija ja tapahtuman haltija edelleen vastavat siitä, että 58 c § mukaiset turvallisuusohjeet toteutuvat. Tilaisuuden järjestäjä vastaa riskiarvioinnin tekemisestä THL:n ohjeiden mukaisesti ja ohjeistaa, että kasvomaskia ei tarvitse käyttää, mikäli kaikki kokoukseen tms. tapahtumaan osallistuvat ovat kahdesti rokotettuja. 

Etätyösuositus 

Nykytilanteessa ei ole epidemian hallinnan vuoksi tarvetta etätyöhön. 

Kuntosali 

Kuntosalin osalta palataan normaaliajan hinnoitteluun ja muihin käytäntöihin 1.11.2021 alkaen, jolloin myös kuntosalin sauna avataan. Tietoa normaaliajan hinnoista löydät täältä

Vierailut sairaalassa sekä sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköissä 

18.6. Infektoiden torjuntayksikön ohje: Covid-19 koronavirus tarttuu pisara- ja kosketustartuntana, kun henkilö yskii ja aivastaa. Virus voi tarttua myös käsien ja pintojen välityksellä. Mikäli vierailijalla on vähäisiäkään infektio-oireita, vierailu ei ole sallittu.  

Vierailuja voidaan toteuttaa turvallisesti, mikäli vierailija ja potilas / asiakas käyttää kirurgista suunenäsuojaa, huolehtii käsidesinfektiosta ja pitää turvaväliä. Yhteiset kahvi- tms. tapahtumat ovat mahdollisia, kun huolehditaan turvaväleistä. 
 
Kiihtymis- tai leviämisvaiheessa olevilta alueilta tulevia vierailijoita suositellaan käymään koronapika-antigeenitestissä mahdollisuuksien mukaan ennen vierailua. Henkilökunta ohjeistaa vierailijoita edellä mainittujen ohjeiden toteuttamisesta.

Yleisohjeet  

Älä lähde sairaana julkisiin paikkoihin. Jos sinulla on lieviä koronavirukseen viittaavia oireita, hakeudu koronatestiin, puh. 016-254100 (yskä, kurkkukipu, nuha, kuume, haju- makuaistin muutokset, ripuli). Käytä kasvomaskia siirtyessäsi testiin. Testituloksen saaminen kestää 30min-2h. Mahdollisen positiivisen tuloksen saatuasi sinulle annetaan hoitoa ja liikkumista koskevat ohjeet.  Huolehdi edelleen turvaväleistä, käsi- ja yskimishygieniasta ja ohjeiden mukaisesta kasvomaskien käytöstä. 

Testeissä käynti on edelleen tärkeää lievissäkin oireissa, mikäli et ole ottanut lainkaan koronarokotteita tai olet saanut vain yhden rokotteen. Täysin rokotettujen osalta koronatestauksesta on LSHP:lla erillinen ohjeistus, kts linkki: Toimintaohje koronavirusinfektion COvid-19 epäilyssä

Lataa puhelimeesi Koronavilkku. Jos Koronavilkku hälyttää mahdollisesta altistumisesta, toimi Koronavilkun antamien ohjeiden mukaan. 

Viimeksi muokattu 14.10.2021