Haku

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue on haastanut Lapin, Kainuun ja Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueet äänestysprosenttikisaan

Käynnissä on raju ja totinen vaalitaisto. Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue on haastanut Lapin, Kainuun ja Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueet äänestysprosenttikisaan. Hävinneet hyvinvointialueet tarjoavat torikahvit voittaja-alueelle. Kahvit tarjotaan kesän päälle sen kunnan torilla, missä on voittaja-alueen suurin äänestysprosentti. 

Lapin hyvinvointialueen viestintäpäällikkö Riitta Muhonen ja väliaikaisen valmistelutoimielimen puheenjohtaja Jari Jokela sekä Lapin aluevaalilautakunnan puheenjohtaja Pekka Lehto ovat ottaneet kisan tosissaan:

”Lappilaisten on lähdettävä uurnille, me ei kyllä mitään torikahveja lähdetä keittämään.”

Kolmikko luottaa lappilaisiin, että voitto tulee tässäkin lajissa. Kyllähän sen näkee Euroviisuistakin, että voittosijat tulevat Lappiin, Pohjois-Pohjanmaallakin päästään vain kärkikahinoihin.  

”Minä olen teenjuojana niin huono kahvinkeittäjäkin, että kyllä on parempi, etteivät kainuulaiset tai keskipohjalaiset joudu minun sumppeja juomaan. Ja tuskin Lehdon Pekkaa tai Jokelan Jariakaan mikään röyhelöessu pukee, Lapin hyvinvointialueen viestintäpäällikkö Riitta Muhonen miettii. 

Galluppien mukaan aluevaalien äänestysprosentti olisi jäämässä matalaksi koko maassa. Osasyy ovat koronarajoitukset ja vuodenvaihteen pyhät, jotka sattuvat keskelle kampanjointiaikaa. Suurin syy kuitenkin on, että äänestäjät eivät vielä hahmota, missä aluevaaleista on kyse. 

”Sote-uudistus on kyllä tullut tutuksi jo muutama vuosi sitten, mutta nyt ei hoksata, että tämä on jatkumoa sille keskustelulle. Että nyt valitaan niitä omista lähialueen sote- ja pelastuspalveluista päättäviä ihmisiä”, Muhonen toteaa. 

Hyvinvointialueen valmisteluväki uskoo, että Lapin äänestysinto nousee, kun ehdokkaat pääsevät kunnolla vauhtiin ja keskustelemaan päätettävistä asioista, esimerkiksi miten yli 800 miljoonan vuosibudjetti käytetään, mitä palveluja omalta lähisote-asemalta tulee saada, mikä tulee olla pelastuspalvelujen palvelutaso tai minkälaisia vaikuttamismahdollisuuksia asukkailla tulee olla.  

Vaikka luotto lappilaisten äänestysintoon on kova, myös varasuunnitelma on tehtynä. 

”Jos voitto ei tule Lappiin, niin toivomme, että korkein äänestysprosentti on sitten Kainuussa, koska siellä on paljon vähäväkisiä kuntia. Ylpeyden päällehän se häviö kävisi, mutta eipähän tulisi kalliiksi, jos joudutaan tarjoamaan kahveja vaikka Ristijärvelle tai Puolangalle. Mitäpä se siellä Puolangalla hyvejää kahveja keittää, kun pessimistit eivät kuitenkaan sitä tule juomaan? Varsinkin kun valitaan oikein sateinen päivä.”

Varsinainen vaalipäivä on 23.1. ja ennakkoon voi äänestää 12.-18.1.

Posion kunnan vaalisivu: https://www.posio.fi/posion-kunta/aluevaalit-2022/

Lapin aluevaalien ehdokkaat: https://tulospalvelu.vaalit.fi/AV-2022/fi/ehd_listat_kokomaa.htm 

Lisätietoja aluevaaleista: https://vaalit.fi/usein-kysytyt-kysymykset-aluevaaleista-2022 

Viimeksi muokattu 12.1.2022