Haku

Koillismaalla eletään maan pinnalla – kerro oma tarinasi arjesta Posiolla

Maan pinnalla -konseptin tavoitteena on houkutella alueelle työikäisiä perheellisiä tai perhettä haluavia ihmisiä, joilla kenties on jo syntynyt halu pois kaupunkiasumisesta tai oravanpyörästä.

Posion kunta on mukana Koillis-Suomen kehittämisyhtiö Naturpolis Oy:n hallinnoimassa Mahdollisuuksien pohjoinen – JobBoost –hankkeessa, jossa osaavan työvoiman houkuttelemiseen suunnattu konseptointityö on valmistunut ja työ jatkuu nettisivujen ja somekanavien rakentamisella. Vuodenvaihteen tienoilla aloitetaan valtakunnallinen kampanjointi, joka tähtää alueen kiinnostavuuden kasvattamiseen ja osaavan työvoiman liikkumiseen kohti Kuusamoa, Taivalkoskea ja Posiota.

Tavoitteena on houkutella alueelle työikäisiä perheellisiä tai perhettä haluavia ihmisiä, joilla kenties on jo syntynyt halu pois kaupunkiasumisesta tai oravanpyörästä. Tarkoituksena on tavoittaa myös paluumuuttajia sekä etätyöstä kiinnostuneita. Maan pinnalla -nimeä kantava malli perustuu tarinoihin, joissa kerrotaan aidosti, minkälaista alueella on elää ja asua, mistä arki Koillismaalla muodostuu. 

Miksi Maan pinnalla on tarpeellinen?

Kuusamossa, Taivalkoskella ja Posiolla ollaan työvoimapulan äärellä. Monet alat, kuten sosiaali- ja terveysala, metsä- ja puutoimiala ja matkailuala kärsivät tällä hetkellä merkittävästä osaajapulasta. Maan pinnalla –tarinoilla on tarkoitus houkutella alueelle osaavaa työvoimaa pysyvästi, asettumaan ja löytämään paikkansa. 

“Olemme tiedostaneet, että monet muutkin kunnat ovat samojen ongelmien äärellä, joten tilanne ei ole mitenkään helppo. Nopeita ratkaisuja ei haeta, vaan uskomme tämän lähestymistavan toimivan pitkässä juoksussa parhaiten”, tiivistää JobBoost-hankkeen sisällöntuottaja Niina Kukka.

Hankkeessa haetaankin nyt ihmisiä, jotka haluavat jakaa oman tarinansa kannustaakseen muitakin muuttamaan Koillismaalle. Tarinat ovat yksilöllisiä, jokaiselle tarinalle on paikkansa. 

“Emme hae kiiltokuvaa tai täydellistä tarinaa, jokaiseen liittyy jotakin rosoja, jotka saavat näkyä. Ei elämä todellisuudessakaan ole siloteltua. Oleellista on kertoa, miten haasteita on ratkaistu”, kuvailee Joonas Ranta Posion kunnasta.

Työvoiman houkuttelussa työnantajat ovat avainasemassa. Mielenkiintoinen työ ja työnantaja ovat niitä sykäyksiä, jotka saavat ihmiset heräämään ajatukseen maisemanvaihdoksesta. Usein muuttaminen tapahtuukin työn perässä. 

“Kampanjointi ei tuota tulosta hetkessä. Toisaalta elämme suotuisassa vireessä muuttamisen suhteen ja muuttaminen pohjoiseen on nyt jopa trendi”, toteaa Ranta.

Tämän myötä esimerkiksi Kuusamossa on havahduttu myös asuntopulaan – kaikille tulijoille ei tahdo löytyä mieleistä kotia. Tämä on asia johon eri tahojen on syytä varautua. Kampanjointi käynnistyy vuodenvaihteen tienoilla ja se voi kirvoittaa asian tiimoilta erinäisiin yhteydenottoihin ja keskusteluihin. 

“Nyt on vielä aikaa miettiä, onko kuntaan muuttavalle ihmiselle palvelupolku kunnossa. Löytyykö tietoa asumisesta ja palveluista nettisivuilta helposti ja missä voisi parantaa”, kommentoi Kukka.

Haluatko kertoa tarinasi? Täytä lomake ja otamme sinuun yhteyttä: maanpinnalla.fi

Viimeksi muokattu 29.9.2022