Haku

Posio kasvattaa koululaisia yrittäjyyteen – oppilaat harjoittelevat yrittäjyyttä Basaaripäivänä 28.4. koululla ja keskustaajamassa

Oppilaat maalamassa autopesu-kylttiä

Kuva: Maija Koskinen

Posio kunta aloitti yrittäjyyskasvatuksen viime vuonna. Yrittäjämäisiä tavoitteita ja työelämätaitoja opetetaan peruskoulun 4.-9. luokilla sekä lukiossa. Koulutuksen tavoitteena on saada lapset ja nuoret innostumaan oman elämänsä rakentamisesta.

Posion oppilaat kokeilevat yrittäjyyttä käytännön tasolla perjantaina 28.4. järjestettävänä Basaaripäivänä. Alakoulun oppilaat myyvät tuotteita ja palveluita myyntikojuistaan koululla kello 10:00-12:30. Yläkoulun oppilaat harjoittavat yritystoimintaansa myös muualla keskustan alueella kello 10:00-14:30.

Tarjolla on muun muassa kirpputoritavaraa, käsitöitä, kasvomaalauksia ja useat kahvilat myyvät syötävää sekä juotavaa. Autonpesua tarjoaa kaksi tiimiä. Kaikki yritykset löydät täältä.

Posion yläasteen ja lukion matemaattisten aineiden opettaja Mikko Takkinen suoritti Lapin yliopiston yrittäjyyskasvatuksen täydennysopinnot viime vuonna ja soveltaa nyt oppeja työssään. 

Maija Koskinen

Pikkuyrittäjät suunnittelemassa yrityksiään

”Yrittäjyyskasvatus antaa opettajalle uuden näkökulman opettamiseen. Opettaja miettii millaisia taitoja oppilaat tulevat tarvitsemaan myöhemmin. Oppilaita voi opettaa esimerkiksi tietoiseen kuluttamiseen. Meidän oppilaat harjoittelivat tätä opiskelemalla ensin millainen on terveellinen välipala ja sitten he vertailivat kaupoissa myytäviä erilaisia välipalatuotteita. Toki perustaidot, kuten laskutaito, tulee jokaisen oppia”, Takkinen sanoo.

Nuoremmat oppilaat puolestaan harjoittelevat yrittäjyyttä Pikkuyrittäjät-ohjelmassa. Se on 4.-6.-luokkalaisille suunnattu ohjelma, missä lapset perustavat muutaman hengen ryhmissä omat pikkuyrityksensä. Posiolla tänä vuonna aloitettuun ohjelmaan kuuluu noin 50 oppilasta.

Pikkuyrittäjät perustavat Basaaripäiväksi ainakin kahviloita, kirpputoreja, kasvomaalaamoita ja käsityökauppoja.

”Oppilaat ovat investoineet perustamiensa yritysten toimintaan. He ovat nimenneet yrityksensä, tehneet logot ja mainokset. Yrittäjän on osattava tehdä muun muassa tilinpäätös ja kuitit. Kaikki tämä on opeteltu tänä vuonna ja nyt yritykset pääsevät kokeilemaan toimintaa käytännössä”, kertoo luokanopettaja ja käsityönopettaja Kirsi Hannula.

Yrittäjyyttä opetetaan useiden eri aineiden tunneilla monialaisena oppimiskokonaisuutena (MOK). Ohjelma on osa voittoa tavoittelemattoman Nuori yrittäjyys -yhdistyksen toimintaa ja siinä on ollut mukana yli 900 koulua.

Lisätietoja tapahtumasta: Kirsi Hannula p. 040-8012405, Anni Lehtoaho p. 040-8012423, Tuulikki Posio p. 040-8012434, Henna-Mari Tiainen p. 040-8012444.

Posion peruskoulu, Koulutie 2, 97900 Posio

Lisätietoa yrittäjyyskasvatuksesta: https://yesverkosto.fi/yes/mita-yrittajyyskasvatus-on

Pikkuyrittäjät: https://pikkuyrittajat.fi

Viimeksi muokattu 27.4.2023