Haku

Posion kunnan tilaama kiertoliittymän taideteos etenee pala palalta

Kuva: Maija Koskinen

Posion kunta järjesti vuonna 2022 taidekilpailun uuden kiertoliittymän taideteoksesta. Yhteensä kilpailuun lähetettiin 22 ehdotusta. 

Palkintoraati valitsi voittajaksi posiolaisen kuvataiteilija Paula Suomisen teoksen H2O. Vesimolekyylin muotoinen mosaiikkiteos kuvastaa hyvin Posiota Lapin vesistörikkaimpana kuntana.

Työn suunnittelu aloitettiin viime vuoden marraskuussa. Ensimmäisen kerran raportoimme taideteoksen etenemisestä tammikuussa. Jutun voit lukea täältä: https://www.posio.fi/kiertoliittyman-taideteoksen-valmistuminen/

Yhteensä teokseen tulee noin 20 000 mosaiikkipalaa. Kuvataiteilija Paula Suominen ja kuvanveistäjä Teuvo Tuomivaara ovat työstäneet teosta sekä kotonaan Anetjärvellä että Posion kunnan omistamassa Soukkavaaran teollisuushallissa. 

Teoksen osat ovat pisimmillään kolmen metrin pituisia, joten niiden työstäminen vaatii paljon tilaa. Yksi muoto painaa noin 200-300 kiloa.

Tällä hetkellä Suominen kiinnittää mosaiikkipaloja, joita on yhteensä arviolta 20 000. Suominen on tehnyt kuvioiden suunnitelmat etukäteen. Ennen kiinnitystä kuvion hahmotelma piirretään muotoon betonimaalilla. Suominen käyttää paljon vastavärejä ja sekoittaa kiiltävä- ja mattapintaisia laattoja, joista syntyy kimaltava vaikutus. 

”Tämä on oikeastaan kaikista merkittävin työvaihe. Jos tässä vaiheessa tekee huonoa jälkeä, saumaus ei enää paranna tilannetta. Kiinnityksen jälkeen on muutama tunti aikaa vielä irrottaa palaset ja tehdä uudelleen.”

Paula Suominen kiinnittää mosaiikkeja Soukkavaaran teollisuushallissa. Useita metrejä pitkät muodot vaativat paljon työskentelytilaa.

Yhden kuviokokonaisuuden tekemiseen menee aikaa suurin piirtein yksi päivä. Alussa Suominen kertoo tehneensä monia 12 tuntisia päiviä. 

”Tämä on lähtökohtaisesti hidasta työtä. Täytyy olla palan taju ja löytää rytmi. Siihen sisältyy paljon myös miettimistä ja oman työn jäljen seuraamista.”

Tuomivaara viimeistelee Anetjärvellä neljännen eli viimeisen muodon betonipohjustusta, jonka alla on styroksista ja metallistangoista valmistettu runko. Työssä hänellä on apuna kuvanveistäjä Sauli Miettunen. Teokseen menee useita kymmeniä säkkejä betonia.

Työvaiheista jäljellä on vielä mustan saumauksen lisääminen. Siitä kerromme lisää seuraavassa päivityksessä! Lisää kuvia ja videoita työn etenemisestä löydät Posion kunnan sosiaalisen median kanavilta.

Teuvo Tuomivaara ja Sauli Miettunen työstävät neljännen ja suurimman muodon betonipohjustusta Anetjärven kylässä.

Viimeksi muokattu 18.5.2023