Haku

Posion maastopyöräilyhanke etenee: pyöräilyasiantuntija kartoitti satoja kilometrejä uusia reittejä

Posion kunnanhallitus päätti maanantaina 27.9. hakea rahoitusta maastopyöräilyreittien jatkosuunnitteluun ja toteutukseen (lue koko pöytäkirja täällä). Tukea haetaan Ahola-Kirintövaara-kuntoradan ja Kirintövaaran esteettömältä laavulta lähtevän luontopolun kestävöintiin maastopyöräilykäyttöön. Muita reittejä päästään toteuttamaan jatkosuunnittelun jälkeen ensi vuonna.

Reittien kartoitus aloitettiin elokuussa kuntalaisille ja yrittäjille suunnatulla työpajalla. Pajaan osallistui 18 henkilöä.

”Oli mukava huomata, kuinka kiinnostuneita matkailuyrittäjät olivat kehittämään reittejä yhdessä kunnan kanssa. Pyörämatkailu on edelleen kovassa kasvussa ja Posiolla on paljon suurelle yleisölle tuntemattomia reittejä, joiden varrelle osuu hienoja hiekkaharjuja, kauniita järviä ja tietenkin hyviä ruoka- ja majoituspalveluja”, kartoitustyön tehnyt Navico Oy:n pyöräilyasiantuntija Pekka Tahkola kertoo.

Tahkola on elokuusta lähtien polkenut ja piirtänyt kartalle valtavan määrän reittejä Posiolla. Kartoituksessa löytyi noin 100 kilometriä maastopyöräilyreittejä ja 600 kilometriä bikepacking-retkipyöräilyreittejä.

Maastopyöräilyreittejä suunnitellaan Kirintövaarasta lähteville Kirinmatala- ja Kirinkuoppa-reiteille. Näihin yhdistyisi läheiselle Nilovaaralle suunniteltu uusi maastopyöräilyreitti.

Posiolle suunnitellut bikepacking-reitit kulkevat hiekkateillä ja muilla vähällä käytöllä olevilla teillä. Reittien varrelle osuvat Posion kaikki luonto- ja kulttuurikohteet sekä majoitus- ja ravintolapalvelut.

”Bikepacking-pyörämatkailun kehittymisen on mahdollistanut 2010-luvun lopulla navigoinnin helpottuminen, kevyiden retkeilyvarusteiden saatavuuden parantuminen ja esimerkiksi läski- ja plus-pyörien yleistyminen. Bikepackingin kehitys on mahdollistanut retkipyöräilyn miellyttävästi myös huonokuntoisilla hiekkateillä ja jopa poluilla”, maailmanympäripyöräilijä Taneli Roininen kuvailee lajia verkkosivuillansa.

Taneli Roininen vetää Arctic Bikepacking Trail -hanketta, jossa kartoitetaan reittejä pohjoisemmasta Lapista ja Norjasta. Alustavia keskusteluja reittien yhdistymisestä Posiolle on jo käyty.

Viimeksi muokattu 2.6.2023