Haku

Ritva Korpihilla toistamiseen Kasvu Open yrityssparraukseen

Posiolainen Ritva Korpihilla valittiin toistamiseen Kasvu Open yrityssparraukseen. Edellisen sparrauksen mainingeissa syntyi juomatehdas. Nyt Korpihillan tavoitteena on muun muassa selkeyttää liiketoimintamalleja.

Posiolainen artesaaniruokia valmistava sekä matkailu- ja kulttuurielämyksiä tarjoava yritys Korpihilla on valittu toistamiseen valtakunnalliseen maksuttomaan yrityssparraukseen Kasvu Openiin. Yrityssparrauksen aikana mukaan valitut yritykset saavat sekä vertaistukea toisiltaan, että ammattilaisten tukea yritysten kaipaamissa teemoissa.  

Yrityssparrauksessa mukana oleminen on Korpihillan perustajalle Ritva Korpihillalle jo toinen kerta. Ensimmäisellä kerralla yrityssparrauksen tavoitteeksi Korpihilla mietti matkailutoiminnan ja juomatuotannon eriyttämistä liiketoiminnallisesti – Korpihilla naurahtaa silloin innostuneena haaveilleensa juomatehtaan perustamisesta. Nyt vuonna 2023 juomatehdas on perustettu länsilappilaiseen Tervolan kylään. Korpihillan matkailutoiminta ja juomapuoli ovat nyt siis konkreettisesti eriytyneet, mutta liiketoiminnallisesti ne ovat edelleen yhtä.  

Alkujaan pieni juomatehdas sijaitsi Korpihillan kotona Posion Tolvassa. Korpihilla muistelee, kuinka helppoa oli kipaista kodin alakertaan ja päästää luovuus valloilleen. Kodin alakerrassa tuotanto ja suunnittelu oli helppoa niin kauan kun tuotanto oli kodin alakerran mittoihin sopivaa – laajentamistarpeita tuli ja juomatehdas löysi tilansa.  

Ritva Korpihilla kuvailee motivaatiotaan hakea KasvuOpeniin sanalla muutos. Hän muistelee pyrkineensä mukaan, koska koki tarvitsevansa apua yrityksen kanssa eteenpäin pääsemisessä. Samojen mietteiden kanssa painivia yrittäjiä Korpihilla kannustaa hakemaan Kasvu Openiin, sillä toisten kanssa on myös helppo peilata omia ajatuksia.  

Ensimmäistä kertaa Korpihilla oli mukana koko yrityksellään, johon kuuluu sekä artesaaniruoka, että matkailu- ja kulttuurielämyspuoli. Tällä kertaa Korpihilla on mukana elintarvikeyrityskategoriassa menestystä niittäneen juomapuolensa kanssa. Artesaaniherkuistaan tunnetun Korpihillan aito Kuohuva Kuusenkerkkä juhlajuoma on palkittu Suomen parhaana juomana vuonna 2005 ja Korpihilla valittiin valmistamaan myös Alkon vuoden 2022 alkoholiton juhlajuoma.  

Korpihilla miettii tällä hetkellä muun muassa juomapuolen liiketoimintamallia ja sitä, kuinka saisi delegoitua tiettyjä asioita myös muille.  

“Minun intohimoni on jossain muualla, kun asioiden pyörittämisessä,” Korpihilla miettii.  

“Olen hyvä tuotekehityksessä, mutta voisin antaa myös jollekin toiselle ohjat joissain asioissa.” 

Tämän vuoden Kasvu Openin ensimmäinen sparraus järjestettiin etänä kesäkuussa. Seuraava tapaaminen yrittäjillä on Seinäjoella elokuussa ja Kasvu Openin sparraus huipentuu Kasvu Open karnevaaliin marraskuussa.  

Sparraukseen Korpihilla äkkäsi hakea Posion kunnan elinvoimapalveluiden järjestämien yrittäjien aamukahvien innoittamana. Korpihilla osallistui yrittäjien aamukahvitilaisuuteen etänä ja kuuli KasvuOpenin haun olevan auki. Kasvu Openissa mukaan haluaville yrityksille on eri kategorioita riippuen yrityksen tarpeista. Hakuajat ohjelmiin ovat yleensä alkuvuonna.  

Posion kunnanjohtaja Pekka Jääskö on ollut mukana rakentamassa Kasvu Openin valmennuskonseptia osana aikaisempaa työtehtäväänsä Keski-Suomen kauppakamarin kasvuyritysvaliokunnassa. 

“Kasvu Open on Posion kunnalle tärkeä verkosto yritysrahoittajia ja kokeneita yrittäjiä, jotka myös valmentavat yrittäjiä kasvun haasteissa. Kasvu Open on palkittu parhaana yritysvalmennusohjelmana Suomessa. Valmennukset verkostoineen ovat parasta kasvuhakuisen yrittäjän tukea Suomessa” kertoo Jääskö. 

Viimeksi muokattu 28.7.2023