Haku

Tulomuuttotyö kokeiluilla jatkuvaan kehittämiseen

Posion, Kemijärven ja Keminmaan yhteinen Asettautumispalveluhanke on koonnut kuntien ja yritysten edustajien kanssa alkuvuonna tietoa avuksi työperäisen tulomuuton edistämiseen.

Mitä tehdä, kun avoin työpaikka Posiolla, Kemijärvellä tai Keminmaassa ei kiinnosta ketään? Mitä tehdä, kun suomalaiset tuntevat yllättävän huonosti Suomen eri alueita? Posion, Kemijärven ja Keminmaan yhteinen Asettautumispalveluhanke on koonnut kuntien ja yritysten edustajien kanssa alkuvuonna tietoa avuksi työperäisen tulomuuton edistämiseen.

Evästyksenä ovat olleet esimerkiksi Baronan markkinointijohtajan Aarne Töllisen vinkit: pitää herättää mahdollisten työhakijoiden kiinnostus, vaikuttaa ajoissa työnantajamielikuvaan sekä poistaa kaikki esteet työn vastaanottamisen ja muuttamisen tieltä.

Hankkeen työpajoissa on pohdittu muun muassa viestinnässä esiin tuotavia asioita ja yhteistyökumppaneita, joiden kanssa asettautumispalvelujen tavoitteita aletaan toteuttaa.

Tänä kesänä jokainen hankekunta on valinnut muutaman toimenpiteen toteutettavakseen, ja tavoitteena on jatkaa palvelujen ja viestinnän kehittämistä palautteen ja kokemusten pohjalta eli palvelumuotoilun keinoin pitkäjänteisesti.

Hanketta hallinnoiva Posio on jo ensimmäisen pilottinsa toteuttanut: kesäkuussa ilmestynyt tuore matkailuesite sisältää myös tietoa, joka houkuttelee muuttamaan.

Posio on myös kehittämässä materiaalia ja toimintatapaa, joka tekee Posion tutummaksi ja houkuttelevammaksi myös niiden mahdollisten työnhakijoiden silmissä, joille kunta on entuudestaan vieras. Posio haluaa lisäksi mm. tehdä etätöihin tulon mahdollisimman helpoksi.

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen ja hankekuntien rahoittama Asettautumispalveluhanke Kemijärvelle, Keminmaalle ja Posiolle jatkuu tammikuun loppuun 2022.

ESR-hankkeen tavoitteena on synnyttää muun muassa muihinkin kuntiin yleistettävissä oleva asettautumispalvelujen toimintamalli, siihen sopiva viestintästrategia sekä hankekuntien käyttöön tulevat tiekartat asettautumispalvelujen kehittämiseen ja niistä viestimiseen. Näin tulomuuttajien on helpompaa ottaa vastaan työpaikkoja tai tulla yrittäjiksi hankekuntiin.

Viimeksi muokattu 12.8.2021