Haku

Muuta tulomuuttaminen helpommaksi

Lapin asukasmäärä pienenee poismuuton ja syntyvyyden vähenemisen vuoksi. Toisaalta Lapin muuttotappio oli vuonna 2020 pienempi kuin kertaakaan sitten vuoden 1976. Tulomuuton helpottaminen voisi kasvattaa Lapin kuntien asukasmäärää.

ESR-rahoitteinen Asettautumispalveluhanke Kemijärvelle, Keminmaalle ja Posiolle on tuottanut toiminta- ja viestintämallipaketin, jota kunnat ja niiden alueilla toimivat yritykset, organisaatiot, järjestöt, toimijat ja asukkaat voivat käyttää parantaakseen yhdessä kotimaisille ja kansainvälisille tulomuuttajille suunnattua viestintää ja palveluja.

Tuotospaketti on lähes täysin yleistettävissä. Hankekuntien omista tiekartoista ja kokeiluista sekä tulomuuttajien profiloinnistakin voi ammentaa ideoita.

Tuotospaketti sisältää asettautumispalvelujen yleisen toimintamallin, kuvaa mutkattoman muuton palvelun ja kannustaa kokeilemaan muuttajien oppaiden kokoamista paikkakuntalaisista. Se myös innostaa jokaista katsomaan kuntaansa uusin silmin, sillä vahvuuksista kertominen helpottaa ammattitaitoisen työvoiman houkuttelua kauempaa.

Viestintä on tärkeää: muuttajat käyttävät samoja palveluja kuin vakituiset asukkaatkin, mutta eivät ehkä tiedä, pääseekö paikkakunnalle tai sen lähelle junalla, onko terveyskeskuksessa röntgen tai mitä, missä ja kenen kanssa voi harrastaa.

Asettautumisviestinnän kehittämiseksi tuotospaketti sisältää muun muassa yleisen viestintästrategian sekä mallit kunnan sisäiseen ja ulkoiseen viestintään ja asettautumisviestinnän jatkuvaan kehittämiseen. Malli tulomuuttajille suunnattua tietoa sisältävän verkkosivun rakentamisesta kunnan sivustolle sisältää vuorovaikutusta, ja päivitettävät palvelukortit auttavat jokaista vastaamaan tulomuuttajien kysymyksiin.

Osa tuotospaketin malleista on päivitettävissä linkin kautta, jolloin päivitys näkyy kaikille käyttäjille. Näissä linkeissä näkyvät kuitenkin hankkeen lopputuotosversiot joulukuulta 2021.

Lisätietoja antaa hankeajan päättymiseen 31.1.2022 asti hankkeen koordinaattori Anna Kaasinen, p. 040 801 2240 tai anna.kaasinen@posio.fi. 1.2.2022 alkaen yhteyshenkilö on kunnan elinkeinopalvelujen hanketyöntekijä. Asettautumispalveluhanke ja muita elinkeinopalvelujen hankkeita löytyy täältä.

Viimeksi muokattu 3.1.2022